torsdag 14 augusti 2008

Svaret på livet och universums mening

Det var en pretentiös rubrik och jag har egentligen inte ambitionen att svara på frågan om meningen med livet. Jag är en sådan där som ofta tänker och grubblar en hel del, min man säger att jag gör det alldeles för mycket och kanske är det sant. Jag har funderat över rollen som politiker, och så klart grubblar jag som många andra om meningen med livet. Inte har jag kommit fram till något svar utan får väl hålla fast vid de svar som Liftarens guide till galaxen ger. Svaret på livet och universums mening är : 42.

Utifrån en existentialistisk ståndpunkt, att meningen med livet är något som jag själv svarar för att skapa försöker jag efter bästa förmåga göra val i livet som får mig att känna mig ”kåt, glad och tacksam”
När jag för tre år sedan friade till min man, från karaokescenen på SSUs valläger på Gotland, så avslutade jag med att säga till honom:
- DU gör mig kåt, glad och tacksam. Vill du gifta dig med mig? Första gången jag hörde det var i filmen Ogifta par, i en scen där Lena Endre desperat skriker till Peter Dalle. Hur i helvete vill du att jag ska vara då? Varpå han skriker tillbaka
– Hur vore det med kåt, glad och tacksam?

För mig handlar det inte om hur min man vill att jag ska vara, utan hur jag vill att JAG ska känna mig. Mitt liv handlar mycket om hur jag känner, i kanske allt för stor utsträckning, men i alla fall. Jag vill vara glad, jag inser förvisso att min mänsklighet gör att jag inte alltid kommer att klara av att välja glädje men jag vill försöka att se saker i det ljus som skänker mig lycka och glädje.
Tacksamhet förknippas ibland med underdånig acceptans av ohållbara livssituationer, men att känna tacksamhet för det jag har som är gott i livet handlar inte om att acceptera och att stanna i det som är dåligt. När jag accepterar min situation, bra eller dålig, blir den lättare att leva med, men samtidigt lättare att förändra. Känslan av tacksamhet ger mig kraft att vara i det jag har, men också kraft att gå vidare och arbete med sådant jag vill förändra.

Jag vill vara en kåt kvinna. Kåthet innebär att man har lust. Lust till liv, lust till sex, lust till lek och till allvar, lust att vara med och påverka framtiden.Svaret på vad som är meningen med livet för dig som läser vet jag inte, kom gärna med förslag.
I mitt liv försöker jag välja vägar och välja människor som ger mig känslan av att vara kåt, glad och tacksam. Jag hoppas också att jag kan ge dessa känslor till de som finns i min närhet.
PS. Just nu är Eva Sanner, aktuell med en bok med just denna titel. Kåt, glad och tacksam. Jag har inte läst den själv, men det kan kanske vara ett bok tips. DS

2 kommentarer:

Sussi sa...

... lust till skapande.

Maria sa...

Meningen med livet och med ens existens: se dessa sidor: http://www.jesuslever.eu/gospel/
http:livet.bloggagratis.se
de talar om den troende kristna människan som funnit mening med och i livet.Hälsn f Maria