fredag 4 april 2008

OS i Peking.

Kinas behandling av människors fri- och rättigheter är bedrövlig, samtidigt så reser vi på semester till landet, svenska företag etablerar och svenskar arbetar där och snart ska OS gå av stapeln i Kina.
Så hur ska vi göra....ska vi bojkotta invigningen av OS, ska vi sluta resa dit och ska företagen flytta därifrån?
Hur ska vi påverka, påpeka, ifrågasätta och kräva att människor i Kina och Tibet ska ha rätten ett liv med dom fri- och rättigheter som är fastslagna i FN stadgan? Är det genom att bojkotta invigningen av OS......eller är det genom diplomatiska förhandlingar och politiska påpekanden? Jag lutar åt det senare, men jag ogillar starkt när människor gör det lätt för sig själv och konstaterar att man inte ska blanda ihop sport och politik. För allt som sker i samhället och i världen innehåller politik på ett eller annat sätt, att inte se det är ett fegt sätt att försöka svära sig från sitt eget ansvar att faktiskt ta ställning i viktiga frågor!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kina lär inte rätta sig mer efter FN-stadgan för att Sverige bojkottar invigningen av OS. Diplomatiska påtryckningar och andra sätt att påverka som går via de mest effektiva kanalerna fungerar förmodligen bättre i långa loppet. Svenskt järn i utbyte mot... Allt som tar i plånboken brukar ha bättre effekt än aldrig så högtravande och ädla uttalanden!

Anonym sa...

Som en individ är man mycket friare i Kina än i Sverige! Du kan säga vad du vill, även politiskt så länge det bara handlar bara vad du tycker och känner! Det är först du börjar att agera politiskt genom arragera demonstration, rörelse och mm, kan du få problem!
Svenska journalister brukar bara skriva om dessa personer som engagerar sig politiskt med målet att störda/störa det kinesiska systemet. De är mycket mycket få i Kina!!! KINESER TYCKER INTE OM DET! (Tänk om kinesiska journalister skriver bara om någon anarkist i Sverige som om det är livet i Sverige! Vad tycker svenskar?)