torsdag 24 april 2008

Dags för allmän mobilisering!

Ja, vad ska man egentligen säga? Känns faktiskt rätt overkligt att fått gårdagens mediauppgifter bekräftade svart på vitt, F21 i Luleå och Jägarbataljonen i Arvidsjaur står på listan över nerläggningsbara förband när nu regeringen tvingar ÖB till panikåtgärder.

Visst, allt är bara i sin linda och mycket vatten ska fortfarande rinna under broarna innan beslut i december kommer att fattas. Men man står dock där på listan idag, grafiken i media visar på kulhål genom förbandsorterna och på förmiddagen satt jag där tillsammans med hundratals kollegor i flottiljens största samlingsal och under stor tystnad mottog beskedet.

Men ur chocken som många nog levt med under det senaste dygnet har ändå en fast beslutsamhet och övertygelse tagit form, vi ska banne mig visa dom att F21 och Jägarbataljonen är unika, morgondagens försvar skall även det innehålla dessa två förband som i nära samarbete med arméregementet i Boden utgör en otrolig plattform för utbildning-, test- och övningsverksamhet. Detta för såväl vårt eget nationella behov som möjligheten till det livsviktiga internationella arbetet i ett säkerhetspolitiskt perspektiv.
Nä kamrater, det är dags för en allmän mobilisering!

I dagens P4 Puls samtalade jag, Stefan Tornberg (c) och min fackklubbsordförande Leif Edström om informationen som getts under dagen, situationen och arbetet framöver. Igår direkt när de första medialäckorna kom ställade jag och Maria var sin fråga till försvarsministern respektive näringsministern som ni inom kort kommer att kunna läsa här. Vår riksdagskollega Leif Pettersson (s) som är ersättare i Försvarsutskottet kommenterade uppgifterna igår bland annat här.

Inga kommentarer: