onsdag 23 april 2008

Nu är det krig!

Dagen har gått i ultrahögt tempo för att hinna med allt som redan var inplanerat plus allt kring eventuella nedläggningar av F21 och Vinterverksamheten i Arvidsjaur.

Har under dagen ställt en skriftlig fråga till försvarsministern om hans syn på försvarsnärvaro i norr samt kommenterat mediauppgifterna i stort. Visst, man kan vara arg på ÖB som tydligen inte förstår det unika med aktuella förband men den stora salvan skall riktas direkt mot regeringen och Tolgfors som vägrar ta i dom långsiktiga frågorna och hitta en blocköverskridande överrenskommelse kring säkerhetspolitiken. Genom sitt oansvariga sätt att hantera försvaret och istället plutta lite här och lite där skapar man bara värre problem för försvarsmakten och dess personal. Att begära ett övergripande besparningsunderlag från landets största myndighet på mindre än en månad, något som i vanliga fall brukar ta ett år är allt annat än seriöst. Ja, det finns en hel del att säga men jag får återkomma i ärendet.

Nu måste stunden ägnas åt att boka av och stuva om i morgondagens program för att sent ikväll kunna ta flyget till Luleå för att i morgon tillsammans med mina försvarskollegor ta emot beskedet av som egentligen döljer sig bakom dagens mediarubriker och vad som nu väntar framöver. Efter att ha pratat med några kollegor under dagen kan jag bara konstatera att vad som än händer har detta än en gång skadad försvarsmakten på djupet. Varför ska man leva under denna ständiga osäkerhet när man både kan få bättre betalt och en tryggare tillvaro utanför grindarna? ja, frågan är tyvärr befogad...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fredrik, glöm inte bort att även civilflyget i Luleå kommer att drabbas eftersom Kallax är en militär flygplats samt utbyggnaden för flygfrakt och internationellt flyg finns med samt alla kringjobb och underentreprenörer till F 21.

Fredrik Lundh Sammeli sa...

Nä anonym, det glömmer jag givetvis inte. Om detta skulle bli verkligt, gud förbjude, är det ett dråpslag mot hela länet, ja faktiskt hela norrland!