måndag 7 april 2008

Globaliseringsseminarium i Oslo!

Jag kan bara konstatera att det snöar lika mycket i Oslo som där hemma!
Vi håller till på Voksenåsen, som är en svensk fastighet i Oslo. Sverige fick denna fantastiska anläggning som nationalgåva av Norge 1960, som tack för den humanitära hjälpen under andra världskriget. Som sagt var, det ska visst vara en vidunerlig utsikt här, men allt snöande gör det omöjligt att se annat än alla dessa stora snöflingor.

Jag har nu lyssnat på LO-Norges representant som på ett utmärkt sätt beskrivit den ekonomiska utvecklingen i världen; "Ekonomi utan gränser".

Det fanns en hel del intressanta siffror som t ex att andelen fattiga år 2000 i USA var 17 % och i de nordiska länderna pendlar siffran mellen 5,4 % - 9,2 %. Eller att tonårsfödslar är 4,3 % i USA och i de nordiska ländern som högst 1,8 %. Den nordiska välfärdsmodellen har under åren tjänat människorna väl.

Socialdemokratin har under många år byggt upp en samhällsmodell som håller än idag.

Jag konstaterar återigen att människor tjänar gott på att ha en solidarisk inställning till sig själv, sina medmänniskor och samhället. Voksenåsen är ett verkligt och påtagligt bevis på att vi tjänar på att hjälpa varandra!

Inga kommentarer: