måndag 1 september 2008

Vi måste lyssna

Idag var det planerat att vi skulle ha sammanträde med Kommunal Norrbottens arbetsutskott. Detta ändrades dock sent i förra veckan och som en skänk från ovan har jag under dagen kunnat avverka en hel del dåliga samveten. Bland annat har jag inlett diskussionerna med vår förbundsrevisor om de budgetförutsättningar som föreligger inför nästa år. Det finns en hel del saker att ta hänsyn till för oss i Kommunal. Inflation, löneökningar och så vidare är sådant som påverkar men framförallt och kanske det mest osäkra… medlemsantalet. Det är knappast en nyhet för någon att vi, precis som alla andra LO-förbund tappar medlemmar. Att det stora tappet som varit och som nu i alla fall har bromsats upp, till stor del beror på den fackföreningsfientliga regering som sitter vid makten är ett påstående som väldigt få protesterar emot. Men det är inte hela sanningen. Även om inte regeringen Reinfeldt kraftigt hade höjt A-kasseavgiften så tror jag tyvärr att vi ändå hade haft minussiffror i medlemsstatistiken. Vad detta beror på finns det många förklaringar och åsikter om men något som i dagsläget genomsyrar samtliga fackliga föreningar är diskussionerna om framtiden för facket. Vad krävs för att man skall välja att organisera sig i ett förbund och vad krävs för att de som redan är medlemmar skall stanna kvar? Svaren på dessa två frågor är givetvis många men här gäller det att vi som ska forma framtiden har väldigt stora öron minst Dumbo storlek!

När det gäller att rekrytera nya medlemmar är en viktig sak att måste vi lyssna bättre och då speciellt till de unga. När det gäller att behålla medlemmar tror jag att vi måste bli bättre på att synas och då speciellt på arbetsplatserna, hur det ska gå till är för många en aktuell fråga. I Kommunal har vi nu snart i ett års tid arbetat extra med att just finnas ute ännu mer på arbetsplatserna. Det är säkerligen inte tillräckligt och en fråga som vi kommer att fortsätta arbeta med, närmast på fredag då jag säkerligen får andledning att återkomma till detta ämne.

Kvällen har jag tillbringat med Herstö S-förenings styrelsemöte. Vi kunde konstatera att utan något större medlemsrekryteringsarbete så har vi fått ett tiotal nya medlemmar, kul. Det är väl kanske något man ska tacka regeringen för…

Innan läggdags har jag också hunnit med att på tv se Hammarby på bortaplan få storstryk mot Helsingborg 5-1. Tragiskt!

Inga kommentarer: