fredag 26 september 2008

Klimatsmarta Piteå!

Befinner mej just nu i Piteå, där jag medverkade igårkväll på ett möte och diskuterade vad vi kan göra för att få ett mer klimat och miljövänligt hållbart samhälle. Det var ett inspirerande och diskussionsglatt gäng som samlats. Piteå satsar nu målmedvetet på att bli ett klimat- och miljömedvetet framtidsamhälle. En mängd av aktiviteter pågår nu närmaste åren för att förändra attityder hos människor och satsningar på målmedvetna och konkreta beslut från politikerna. Den här veckan pågår en kampanj som syftar till att få människor att förändra sina transportvanor och på så sätt bidra till en bättre miljö och häsla.

Visst har vi fått en allt mer amerikaniserad livsstil med mycket "slit-och slängvaror", färdiga matprodukter och ett ständigt behov av att köpa, "bara för att köpa något". Vi kanske måste fundera mer på en icke-materiell konsumtion, hur skulle det se ut och innehålla? Och varför inte fundera över ordet "tillväxt"? När vi som oftas använder tillväxt i olika beskrivningar så handlar det ofta om vårt gamla traditionella tänk med produkter från basindustri som oftas mäts i ekonomiska termer.
Tillväxt borde mer kunna vägas och mätas med mått som mer tar hänsyn till klimat, miljö och folkhälsa.

Jag är helt övertygad att vi i Sverige måste gå före och har mycket att lära resten av världen hur man kan bli mer klimatsmart och vi kan lära mycket av Piteå!

Så, lycka till klimatsmarta Piteå!

1 kommentar:

Helena Stenberg sa...

Tack för din medverkan Karin och för lyckönskningen. Det är en rejäl utmaning vi antagit men vi gör det med glädje och tillförsikt.

Hälsar Helena S