torsdag 11 september 2008

50 000 för kärlek

Läste i gårdagens DN om hur det funkar om man vill gifta sig med en utländsk person i Danmark. Artikeln handlar om att EU:s domstol har dömt annorlunda än deras regler. Men det jag tycker är intressant är just deras regler. För att gifta dig med en utländs person måste du:
- Vara 24 år
- Ha en egen bostad
- Sätta in 50 000:- som ett garantibelopp i en bank i 7 år

Förutom att personen måste söka uppehållstillstånd. I Sverige måste du söka uppehållstillstånd, det kostar 500:- och sen behövs inget annat än ett "ja" från migrationsverket.

Reglerna i Danmark kom till för att hindra tvångsäktenskap, enligt DN. Då är ju åldersregeln relevant kanske, men de andra reglerna gör ju isf att bara rika människor kan ingå ett tvångsäktenskap.

Men summa sumarum så är giftemål en kostnadsfråga i Danmark, om man råkar bli kär i en utländsk medborgare. Intressant, sjukt och väldigt underligt.

1 kommentar:

Bernt sa...

Vad som händer i Danmark måste Danskarna klara av. Jag föreslår att Du ägnar mer av din politiker tid åt ditt eget land och ditt län. Börja med att läsa Birgitta Petterssons ledare "Superjobbaren mot sjuk och arbetslös" PT 08-09-04