måndag 22 september 2008

Hallå, hallå.......dags att vakna nu?

Det är mååååndagggmorgonnnnn.....och mitt huvud känns så tungt. Så sjöng Cornelius Vresvik för många , många år sedan och just nu känns det så för mej när jag tittar ut över hustaken och ett grått och småregnigt Stockholm vaknar sakta till liv.

Jag sitter framför datorn i mitt kontor i Gamla Stan och väntar att moderatministern Anders Borg ska lämna över statsbudgeten till oss i riksdagen. Det sker kl. 10. Den följande debatten kommer säkerligen att pågå några timmar, trots att det mesta borde redan vara känt. I snart två veckors tid har moderatregeringen läkt ut budskap efter budskap vad de vill satsa pengarna på. Naturligtvis mycket skattesänkningar (det var ju inget nytt!). Igår kom verkligen bottennappet.

Först såg moderatregeringen till att sparka ut ca ½ miljon människor från a-kassan och nu vill de ge en avgiftslättnad på 50 kr (!) på a-kassan. Hallå, hallå.......dags att vakna nu(?).......men ganska så sent, tyvärr........

A-kassan är den mest moderna och trygga försäkringen som männsikor kan ha i ett modernt och framåtsyftande samhälle och särskilt nu när lågkonjunkturen är ett faktum och varslen ökar.

Vi sossar vill istället sänka a-kasseavgiften ned till 75 %. Det innebär att dyraste a-kassorna får en säkning på mellan 400 kr till ner under 100-lappen. Det vill vi finansiera genom ett skatteavdrag som tas från moderatregeringens andra jobbskatteavdrag. Det känns mer rättvist och de som drabbats mest av höjda a-kasseavgifter får mest tillbaka.

Inga kommentarer: