söndag 13 juli 2008

Utan jobb försvinner allt

I helgen var det Baskeridagarna, det var marknad, uppträdanden, dans, hitoriskvandring m.m. Igår kväll gick jag på historievandrigen. Guiden var Bertil Hellin, som är född i byn för lite mer än 80 år sen. Det var väldigt intressant, han är en bra berättare och det var ett stort plus att han kan berätta om det han har varit med om. Vi gick en grupp runt byn där det fanns skyltar och vid varje skylt berättade han om det som stod på skylten, om hans egna minnen av det som fanns där.

Han berättade om hattaffären, skeppshandeln, flera olika affärer, skolan som fick byggas om för att den var för liten, båtarna som kom, caféerna som de gick till ibland, sågverket, Axelsvik som var en stor by, men för mig är det så svårt att kunna förstå att min lilla by, var det fullt av liv och en av de största byarna i Kalix bara för 50-60 år sen.

Det som gjorde att Båtskärsnäs blev så litet som det är idag och att grannbyn Axelsvik inte finns kvar var att sågverken lades ner. Jobben försvann, liksom folket. När byn var som störst hade den 1400 invånare, nu finns det bara lite över 300. Det är så svårt att kunna förstå, att en så stor by kunde försvinna bara för att sågverket lades ner.
Jag är ledsen för att jag inte fick vara med om den tiden, för det låter så fantastiskt. Ibland kanske det var bättre förr.

--
Det här var det sista bloggen som jag skriver här på Norrblogg. Igår hann jag tyvärr inte skriva någon blogg, jag jobbade hela dagen och på kvällen var jag på dans.

Nu fortsätter min sommar med en resa till Åhus beachhandbolls festival, sommarjobb och om jag har tur, sol. Jag skriver då och då på min egna blogg www.aselouisefredriksson.blogg.se .

Så nu tackar jag för mig, önskar er alla en härlig fortsättning på sommaren och välkommen till den nya bloggaren, Lenita Karlsson.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Veckans sommargäst på Norrblogg var en 15-åring tjej vid namn Louise Fredriksson från Båtskärsnäs utanför röda Kalix. Allt i från skolan och miljöhotet till filosofiska funderingar fick ni läsa under den veckan som hon bloggade här.

1 kommentar:

Bitte Andersson sa...

Har varit kul att följa dina betraktelser och funderingar under veckan. Ha en skön sommar!