onsdag 2 juli 2008

Miljöinsatser i Karkonosze - området.

Vädret har varit underbart hela veckan. Solen har varit framme varje dag. Temperaturen ligger kring 30 grader. För några dagar sedan begav jag mig på fjällvandring, nerför Sniezska – den högsta toppen i bergskedjan Karkonosze. Efter vägen såg jag tydliga spår efter vad som betecknats en ekologisk katastrof. Se gårdagens blogg.

Jag ville ta reda på mer; hur har man gått tillväga för att rädda miljön? Därför begav jag mig till Sklarszka Poreba, en pittoresk fjällstad som lever på fjällturismen. Där besökte jag det Ekologiska utbildninscentret, ett slags museum där man fick veta mer om det unika ekosystemet vid Karkonosze.

Genom väldiga ekologiska insatser och ett epokgörande samarbete med Tjeckien har man lyckats återskapa en stor del av den gamla naturen. För att återupprätta ett fungerande ekosystem har man varit tvungen att säkra allt ifrån de minsta markväxternas överlevnad till de stora trädens. För att garantera en naturlig återväxt måste man därför rekonstruera de rätta mikroklimatiska förhållandena för att växtligheten ska kunna föröka sig. Man har plantskolor runt om i området. Plantskolorna är belägna under de äldsta träden, för att frön från dessa ska växa upp till nya träd. Det är ett exempel på hur man hjälper naturen att reparera sig själv. Man har upprättat genbanker för träd och ser till att utrotningshotade arter kan etablera sig igen.

Det har varit en väldigt svår uppgift och det är fascinerande att se vad man har uträttat. Att återskapa ett ekosystem är komplicerat. Ekosystemet, naturen har tusentals olika beståndsdelar som är lika viktiga för att det ska fungera.

I Karkonosze ledde föroreningarna till att många träd och växter dog. De som överlevde blev väldigt svaga, angreps av barkborrar och dog. Det uppstår förödande kedjeeffekter vid miljöförstöring. Man kan dra paralleller till den fortgående globala uppvärmningen. Utsläppen av koldioxid och den uppvärmning som redan ägt rum har lett till att det har börjat frigöras metangas ur havet och marken i Sibirien. Metangas är en kraftigare växthusgas än koldioxid, som kan få uppvärmningen att accelerera.

Skillnaden mot det som hände i Karkonosze är, att om vi förstör hela vår planet så kommer det aldrig kunna repareras.

Robin Enander, robin.enander@hotmail.com

Lästips: Vänstervindar, Solidarnosc, SSU

--------------

Kramgo Arvidsjaurbo, tjejgalen socialist, tankspridd halvpolack, fotbollsspelande trumpetare, heltokig SSU:are. Veckans sommargäst här på norrblogg är Robin Enander 15 år, som skriver från Jelenia Góra i sydvästra Polen.

Inga kommentarer: