torsdag 10 juli 2008

Jämnställdhet

En kväll satt jag, min syster och mina kusiner och såg klipp på youtube med Magnus Betnér. Ett klipp som jag fastnade för var när han pratade om att skillnaden mellan man och kvinnor inte kommer att försvinna fören vi börjar tänka på hur vi uppfostrar våra barn, att vi gör skillnad mellan flickor och pojkar. T.ex. om en pojke faller säger man ”Å vilken tuffing, han fick inte ens ont” medan om det är en flicka som faller säger man ”Å, hur gick det? Ska vi sätta på ett plåster?”. Eller när man köper leksaker åt dem, åt pojkar köper man pistoler, actiongubbar och bilar och år flickor köper man dockor, slott och leksaksmat. Han sa detta med humor, men han fick ändå ut sitt budskap. Jag började tänka till efter klippet, och jag upptäckte att jag ibland kan göra skillnad mellan pojkar och flickor, fast när jag själv är en pojkflicka så gör jag inte lika stor skillnad som andra vissa kan göra.

När jag var lite lekte jag inte bara med ”flicksaker”. Jag har en kusin, Per, som är 12 dagar äldre än mig, vi har alltid varit tillsammans och vi är som syskon. När vi lekte när vi var små var det blandat ”tjej- och killlekar”. Ena dagen lekte vi krig, dinosaurieforskare, nästa dag kunde vi leka med Barbie eller vara kockar. Det härliga nu när man ser tillbaka är att vi aldrig tänkte på om den var kill- eller tjejlekar det vi lekte.

Jag har varit, och är en pojkflicka. Alla tycker det är så coolt att jag jagar, gillar att skjuta osv. Nästan alla tycker det är så häftigt om en tjej är en pojkflicka, men hur är det om en kille är en flickpojke? Då är det helt plötsligt inte så coolt att vara som det andra könet. Vad är egentligen skillnaden? För mig är det igen skillnad, det kan bero för att min uppfostran var så. Men ställ frågan till dig själv, tycker du att det är skillnad på att vara en pojkflicka än en flickpojke.

Är du intresserad att kolla in klippet så är adressen här
http://www.youtube.com/watch?v=81Cq1OCYoQY


------------------------------------------------------------------------------------------------

Veckans sommargäst på Norrblogg är en 15-åring tjej vid namn Louise Fredriksson från Båtskärsnäs utanför röda Kalix. Allt i från skolan och miljöhotet till filosofiska funderingar kommer ni att få läsa under den här veckan som hon bloggar här.

2 kommentarer:

Hannah sa...

Intressant att du reflekterar över detta i bloggen. Det finns mycket att tänka på kring detta.

Har under dagen paratat jämställdhet på SSUs sommarläger i Abborträsk där vi berör detta ämne. Hur det ser ut med streotyper, som killar kör bättre bil, tjejjer är bättre på att ta hand om barn. Killar som gillar rosa är homosexuella osv.

Vänta tills du själv får barn, då blir det ÄNNU tydligare att barn behandlas utifrån sitt kön, inte som de individer de är. De om något begränsar ens frihet.

Mvh Hannah

Fredrik Lundh sa...

Blir stolt över att tillhöra en organisation som innehåller sådana som du, Louise. SSUare är grymma!