måndag 14 juli 2008

Italien anklagas för diskriminering

Arbetet med att samla in fingeravtryck från alla romer i Italien inleddes i förra veckan utanför Neapel. Avtryck från Italiens cirka 150 000 romer, även de minderåriga, ska samlas in. Inrikesminister Roberto Maroni, från högerpartiet Lega Nord, har förklarat katalogiseringen med att man vill veta exakt hur många romer som bor i Italien och att man vill urskilja de med uppehållstillstånd från dem utan.

Italien uppmanades på torsdagen av Europaparlamentet att inte genomföra den registrering av romers fingeravtryck som det italienska inrikesministeriet har inlett. Registreringen av romer ska enligt den italienska regeringen beskydda romerna, men ses av Europaparlamentet som diskriminerande och integritetskränkande.

Europaparlamentet antog på torsdagen en resolution där man uppmanar Italien att ”inte fortsätta med insamlingen av digitala fingeravtryck, inklusive av minderåriga, och att inte använda sig av de redan insamlade fingeravtrycken … då detta innebär en direkt diskriminering baserad på etnisk härkomst".

Resolutionen antogs med 336 röster för, 220 mot och 77 nedlagda. Den socialdemokratiska gruppen (PES), den liberala (ALDE), De gröna/Europeiska fria alliansen och Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster röstade för, medan den kristdemokratiska, konservativa(PPE) röstade med några undantag emot, efter att först ha lagt fram ett förslag om bordläggning.

Efter dagens antagna resolution sade Italiens EU-minister Andrea Ronchi angående de minderåriga att ”varje handling från regeringen syftar till att skydda barnens värdighet”, samt ”att vi vill få reda på hur många de är, var de är, hur de lever, om de går i skolan, och hur de mår”.

Hela artikeln finns att läsa här.

Jag tycker det är helt oacceptabelt, detta är etnisk diskriminering, vad tycker du?

/LenitaVeckans sommargäst på Norrblogg är Lenita Karlsson, hon jobbar som regional EU ombudsman för Norra skogslänen. Lenita är ordförande för Unga Örnar Norrbotten och kan aldrig sluta att förundras över barn och ungdomars engagemang för varandra och världen. Under vecka kommer hon att uppdatera er om EU:s dagliga arbete, sommar kul för barn och andra funderingar som passerar under dagen!

1 kommentar:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Bra skrivet, men glöm inte länkar till referenser där ni har läst det. Både som service till nyfikna läsare och för er egen trovärdighets skull.