fredag 9 maj 2008

En helvetes vi(s)domstand ska dras...

Efter några ytterst intensiva dagar i Stockholm och riksdagshuset är det skönt att åter vara på hemmaplan. Ägnade gårkvällen åt ett öppet möte i Piteå, inbjuden för att prata om borgarnas slag mot Piteborna hos Piteå s-förening. Blev ett riktigt bra möte med många intressanta och framtidsinriktade diskussioner, tack för inbjudan!

Dagen ägnas åt allt det där jag senaste dagarna inte hunnit göra. Säkra inboxen från att sprängas, gå igenom inbjudningar och förfrågningar samt jobba vidare med nästa veckas ärenden och program. På torsdag får jag dessutom besök av 17 fackliga kollegor från F21 så det finns en del att rodda. Denna dag skall dock toppas med tandläkarbesök, såväl hållagning som dragning av en visdomstand. Ryser bara jag tänker på det...

Rysa kan man också göra när man tar del av regeringens på sin höjd, halvhjärtade försök till något på tandvårdsområdet. Tyvärr verkar skattesänkningarna för dom rika vara så mycket viktigare än bra tandhälsa för alla. Det statliga tandvårdsstödet måste vara både ett omfattande skydd mot höga kostnader och samtidigt en ordentlig satsning på förebyggande tandvård.

Kan snabbt konstatera att stödet till tandvårdsundersökning och annan förebyggande tandvård är otillräckligt. Utan bra bastandvård och förebyggande åtgärder kommer det bara att bli värre för den enskilda och dyrare för staten. Flera undersökningar pekar på att tandhälsan riskerar att försämras i yngre åldrar och bland människor med små ekonomiska resurser.

Nä, kom igen nu borgare. Ni lovade att satsa lika mycket på välfärden som vi, inte var det väl bara retorik för att vinna valet och ytterligare ett valöfte ni nu sviker?

Förläng den avgiftsfria tandvården för ungdomar. Höj tandvårdsbidraget för alla och störst skall det vara för dom äldre som behöver gå till tandläkaren med tätare intervaller än övriga grupper. Det ska inte kosta mer att få undersöka sina tänder hos tandvården än ett läkarbesök!

Vi vill göra detta och vår satsning kostar 800 miljoner mer, ni lägger istället pengarna på stora skattesänkningar för några få. Även på detta område är skillnaderna i politiken stora!

Inga kommentarer: