fredag 7 mars 2008

Riktigt allvarligt för glesbygden!

Varje morgon när jag äter min frukost lyssnar jag på morgonprogrammet på SVT 1. Där är alltid intressanta soffdiskussioner om allt från blommor och bin till nu denna morgon socialstyrelsens
rapport om att låginskomsttagare och utlandsfödda får sämre vård. Som vanligt nu i dessa tider så landar man i diskussionen om vad som händer och sker i Stockholm. Självklart är det viktigt
att ta diskussionen om sjukvården i Stockholm eftersom här driver moderaterna kraftfullas sin privatiseringsiver, men det finns en värld utanför Stockholm.

Jag som bor och lever i glesbygden läser raderna i rapporten som säger att en av orsakerna till att sjukvården är sämre för låginkomsttagare och utlandsfödda kan bero på regionala skillnader. Det finns fler vårdcentraler i storstadsområden och medelinkomsterna är högre. Det finns större tillgång till personal i storstäderna och har blivit allt svårare att rekrytera personal till glesbygdens vårdcentraler. Borgarpolitiken på arbetsmarknadsområdet gör det inte heller lättare för glesbygden!

Den här veckan precenterade SCB också statistik att viss tids anställningarna har ökat mycket de senaste månaderna. Det är framförallt kvinnor och unga som drabbats av detta. Det innebär att de osäkra lågbetalda jobben med dåliga anställningsavtal ökar. Det är otrygga anställningar som hämmar familjebildning, skaffa bostad och tro på en framtid.

Det är riktigt allvarligt och jag är mycket oroad att glesbygdens människor är faktiskt igen de största förlorarna. Borgarregeringingens förda politik med neddragningarna i arbetsmarknadspolitiken, centraliseringsinvern och en politik som ger mer pengar till de redan rika börjar få mer och mer negativa effekter för glesbygden. Den allt snabbare utflyttningen från glesbygden är faktiskt en normal företeelse med en genomtänkt politik i det blåa borgarsverige.

Inga kommentarer: