söndag 2 mars 2008

Marias söndagsfundering!

Hoppas det är fler än jag som har grunnat på moderaternas diskussion kring VAB-dagar och att det ska införas någon slags bonus, som ska uppnå att pappor i större utsträckning ska ta hand om sina sjuka barn. Vid första sekundens tanke kan det ju tyckas att det är ett bra sätt, men vid närmare fundering så undrar jag hur det rent praktiskt ska gå till och om det är relevant att införa en omfattande byråkrati och kontroll? I moderaternas Sverige verkar det i hög utsträckning handla om att införa fler byråkratiska krångligheter för vanligt folk!

Politiska visioner handlar ju om praktisk genomförande och här misslyckas borgerligheten fatalt gång på gång!

Tillfällig föräldrapenning är ju precis som det låter ett tillfälligt stöd när barnen är sjuka och den rätten har föräldrarna i första hand i 60 dagar/år t om barnet fyller 12 år. Om barnet är sjuk mer än 7 dagar krävs läkarintyg.
Som motivering till sitt förslag skriver moderaterna att mammorna tar ut 64 % av VAB-dagarna och papporna alltså 36 %. I dagar räknat handlar det om att mammor är hemma med sjuka barn i 38 dagar och papporna i 22 dagar, en skillnad på 16 dagar inom det regelverk som finns idag.

I ärlighetens namn så anser jag detta bara högerhumbug, det vore mycket bättre att moderaterna verkligen funderade på hur införandet av ett vårdnadsbidrag slår emot jämställdheten?!

Inga kommentarer: