fredag 2 januari 2009

När bostadspolitik och arbetsmarknadspolitik frontalkrockar.

Den Moderatstyrda regerinens politik har havererat, på många områden. När jag innan jul gjorde ett besök på arbetsförmedlingen för att träffa en grupp unga arbetslösa blev det extra tydligt.

"Jag kanske har ett jobb på gång, men jag har ingenstans att bo, det finns inget att hyra ialla fall"

Förutom de faktum att vi riskerar att tappa en hel generation unga människor, vars utbildning snabbt blir inaktuell när de inte får chansen att komma ut på arbetsmarknaden eller för den delen i en sk "aktiv åtgärd" som denna regering bespottat så har regeringen sett till att arbetsmarknadspolitik och bostadspolitiken frontalkrockar.

Du ska från din första arbetslösa dag söka arbete i hela landet. Det kräver stor flexibilitet när det handlar om boende. Samtidigt har regeringen som en av sina första åtgärder tagit bort produktionsstödet till byggandet av hyresrätter och räntebidraget utfasas tom 2012. Dett har gjort att byggandet av hyresrätter har tvärnitat.
I en Rapport från Boverket förväntas endast 14 000 nya lägenheter byggas i hela landet under nästa år, vilket kan jämföras med 41 000 bostäder 2006.

Regeringen Reinfeldt anser åter igen att Marknaden ska lösa problemet, eller är det kanske de nya ägarlägenheterna som ska lösa bristen på bostäder?
När över 1 miljon unga människor är på väg ut ur boet räcker inte detta. Du ska kunna ta ett jobb var som helst i landet från och med första dagen, det kräver många gånger att du ska ha möjlighet att kunna hyra en bostad.

Istället borde vi nu i lågkonjunkturen passa på att få till den nödvändiga klimatupprustningen av miljonprogramsbostäderna och se till att få fart på byggandet av hyresrätter. Det vill vi Socialdemokrater göra, 13 miljarder är föreslaget som förutom att ge bättre miljö, fler möjlighet till bostad också ge fler arbetstillfällen i behåll som i sin tur ger skatteintäkter till de kommuner som byggarbetarna som slipper bli arbetslösa bor i.

Moderatstyrda regerings politik har spårat ur på många områden. Detta är bara ett, och bara en liten del av ett viktigt område. Rätten till ett eget boende är en av samhällets fyra stötte pelare.

Mer på samma tema i
Sundsvalls tidning
även ByggIndustrin har synpunkter att komma med.

Inga kommentarer: