fredag 9 januari 2009

Vart tog fuskarna vägen?

Mitt bidrag till bloggen består av ett par bilder från mötet med Unionen. Ett mycket givande möte där jag denna gång lyckades hålla mina känslor i schak någorlunda. Föregående år kom ämnet "fuskare" och "bidragstagare" på tapeten, där och då kunde jag inte hålla tillbaka ilskan. Händerna darrade och ögonen tårades. Jag blir fortfarande illa berörd, men är mer förberedd på att människor faktiskt kan säga en i ansiktet att arbetlösa och sjuka är lata bidragstagare.

Under valrörelsen pratades det mycket om dessa, inte bara av den Moderatstyrda regeringens företrädare utan folk i allmänhet tyckt också att det var dags att sätta punkt för fusket. Och visst, fusk, det vill ingen ha. Konstigt nog är det nästan inte en kotte som känner de där fuskarna, bidragstagarna. Däremot möter jag många bestörtta människor som känner folk som inte fått jobb, sjuka människor som riskerar att hamna riktigt risigt till.

De finns de som fuskar, men de är få. Frågan är utifrån vem vi ska forma systemen? De få som fuskar, eller alla de som verkligen behöver en omställningsförsärking värd namnet. De vi kallar för a-kassa. A-kassa och sjukförsäkring är inga bidrag. De är försäkringar.

Siv Holma (V), Stefan Tornberg (C), Lars U Granberg, Maria Stenberg, Fredrik Lundh och Leif Pettersson (samtilga S)


Unionens styrelse, med ungdomsrepresentanter och mig bakom tangenterna som vanligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns inga fuskare - helt rätt. Det går inte att fuska - kontrollen är minutiös.

Visst kan det kanske finnas någon som ger sjutton i att söka jobb men även detta kollas upp.

Däremot är det många som pga 75-dagarsregeln och 80 timmarsregeln i 6 månader utslaget på 12 månader som slås ut.

När Du även som anmäld heltidsjobbare tar vikariat, tillfälliga jobb mm. så slutar denna sorts jobb efter 75 dagar/deltidsdagar. Då måste Du få jobb hela veckor för att kunna få ersättningar. Det här är ett bottennapp som borde lyftas upp mera.

Hälsningar Eva Hedesand Lundqvist