fredag 23 januari 2009

Kommunerna svåra ekonomi

Kommunerna har det mycket, mycket svårt ekonomiskt. Kalix kommun tvingas t o m låna till lönerna.



Idag hade jag ett stort behov att få prata med några f d arbetskamrater på socialförvaltningar på Norrbottens län för att höra hur dom har det själva och också få en beskrivning hur läget är?



Som jag inte redan anande mej till det så är det tufft, stressigt och slitigt. Antalet ärenden ökar och resurserna krymper.



Socialbidragen har ökat lavinartat, särskilt sista kvartalet på 2008. Den högsta ökningen är för arbetslösa ungdomar under 25 år. Många av dessa har egen bostad och dessutom egen familj som dom ska försörja! Man klarade sig hyggligt de tre första månaderna av arbetslöshet, men sen blev det svårt när de kommer in i den s k jobbgarantin (?). Ofta saknar man yrkesutbildning och en del har inte klart sin gymnasieexamen. Flertalet arbetsgivare anställer inte heller dessa ungdomar. Det är ett besvärligt läge och någon ljusning i lågkonjunkturen kan de inte än se.



Jag minns själv hur det var i 90-talskrisen och när människor fick sämre ekonomi. Då mådde man också sämre. Då blev det fler barnavårdsärenden och fler som hade problem med missbruk. Socialtjänsterna är säkert bättre rustade med kunskaper nu än då. Men, det räcker inte långt med bara kunskaper. Det behövs en socialdemokratisk regering med de rätta värderingarna och mer pengar till kommunerna för att ge hjälp och stöd till de männsikor som far illa av långkonjunkturen och borgaras politik.

3 kommentarer:

Sven sa...

Har socialdemokraterna idag några värderingar förutom radikalfeminism och mångkultur? Man har valt att ha en invandring vars kostnader tvingat fram neddragingar inom i stort sett alla områden. Som man bäddar får man ligga.

Cecilia sa...

Det skulle vara mycket intressant att se vart Sven har hittat dessa siffror på att invandringen kostat så mycket pengar att de tvingat fram neddragning på alla områden.

Låter mer som ytterligare en rasists okunniga uttalanden för att få sprida sin propaganda.

Karin sa...

Håller med Cecilia och väljer att inte ytterligare kommentera inlägget!