tisdag 20 januari 2009

Fildelningsfrågorna?

Stora lapphandskar (stora snöflingor) trasar ner från den mörka himlen i Stockholm. Snart ska vi samlas i stora socialdemokratiska riksdagsgruppen för att bl a lyssna på Obamas historiska tal. Det känns mäktigt!

I morse startade vi i Näringsutskottet och Kulturutskottet med en offentlig hearing om "fildelningsfrågorna". Det är verkligen ett svårt område med en knepig lagstiftning. En lagstiftning som vi senare i vår ska besluta om. Det känns bra att ha experter som delger oss sina olika tolkningar i frågan och bra att vi har tid att verkligen fundera och inhämta den kunskap vi kommer att behöva. Det är också viktigt att träffa organisationer, branschfolk och användare i stort och i smått. Men, viktigaste är nog att försöka komma till en lagförändring som är så teknikneutral som möjligt är. Ja, alltså, ingen lätt fråga, men jag lär mej jättemycket......

5 kommentarer:

David sa...

Andra har inte samma positiva bild av denna hearing.

http://christianengstrom.wordpress.com/2009/01/20/pa-ipred-utfragning-i-riksdagen/

Karin sa...

Jag förstår att inte alla kan ha samma positiva bild av denna hearing som kom att handla mer om det "rent lagtekniska". Men, till mej och mina -kamrater i närin gsutskottet blev det en bra kunskapsinformation på detta område som spänner över minst sju olika lagstiftningsområden.

Det är en knepig fråga men onsdagen den 25 februari har vi debatten i riksdagen och sedan direkt efteråt tas beslutet om den nya lagstiftningen.

David sa...

Jag har ett projekt som jag startat justför att öka insikten i varför dessa frågor är så viktiga för så mpnga av oss.
http://www.detdemokratiskaverktyget.se/

Den här artikeln, http://www.salon.com/tech/feature/2008/12/23/david_brin_google/index.html
Med titeln Is the web helping us evolve? är också insiktsfull läsning.

Karin sa...

Tack David för infon. Jag ska kolla in din webbsida.

Karl sa...

Ja, det låter ju betryggande. >_< Det lär bli som vanligt att politikerna köper vad branschen påstår och tar noll hänsyn till samhällsintresse och allmänhet.

Summan av FRA, IPRED och datalagringsdirektivet är en katastrof. Jag känner personligen ingen som är insatt i frågorna som inte är bekymrad över konsekvenserna av ni håller på med.

Det skulle förvåna mig om det funnits någon totalitär stat i världshistorien som haft en nivå av övervakning jämförbar med den som föreslås för internet. Det är jävligt skrämmande att så många riksdagsledamöter anser det vara en bra ide.