söndag 15 juni 2008

Om dom ändå hade lite stake...

Sedan två veckor tillbaka är trycket på min inbox större än vanligt, orsaken stavas FRA och trycket räknas i hundratal! Den moderatledda regeringens förslag om "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet" kommer att debatteras nu på tisdag och på onsdag kommer så avgörandet.

Tyvärr verkar det, trots alla protester från alla håll och kanter, vara så att detta lagförslag går igenom. Vi sossar har tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet med stöd av minoritetsskyddet förhalat det hela ett år och hoppades att regeringen skulle ta sitt förnuft till fånga och tänka om, men icke sa nicke - förslaget kommer tillbaka utan större förändringar.

För mig är inte problemet en försvarsunderrättelseverksamhet. Den är viktigt både för alliansfriheten som för landets säkerhet. Men, det finns ett stort och tydligt MEN. Denna verksamhet måste förenas med ett starkt skydd för den enskilde att slippa bli avlyssnad eller övervakad utan rimliga skäl. Det lagförslag som borgarna nu lagt fram saknar detta skydd och är därför ett hot mot den enskildes integritet och därför kommer jag att rösta nej på onsdag!

Som vanligt behövs det bara 4, fyra ynkliga borgarröster för att detta inte ska bli verklighet. Många är dom som varit ute i media, på bloggar och i den allmänna debatten och tyckt och tänkt högt och kritiskt mot regeringen och förslaget. Vi får väl se om det mest var fina ord eller en ärlig övertygelse som också leder till att regeringens förslag fälls i riksdagen.

DN skriver ikväll att det finns öppningar, själv ytterst tveksam till att detta är annat än taktik. Visst, två-tre kanske slipper smaka Reinfeldts läderpiska men så många att förslaget inte skulle gå igenom? Aldrig, jag är ledsen. Men hoppas kan man ju alltid, skulle ju vara helt underbart och en seger för såväl demokratin som friheten. Tänk om det åtminstone fanns en liten gnutta stake i dem, Federley, Malm, Johansson, Olsson och vad dom nu alla borgare heter som på onsdag sitter på avgörandet....

1 kommentar:

Anonym sa...

Lycka till Fredrik. Jag håller på S i den här frågan. Och det är bara att hoppas att det finns någonting i de borgare som sagt sig tänka sig att rösta NEJ.

Detta är en stor fråga för gemene man i samhället.

Eva Hedesand Lundqvist