torsdag 26 juni 2008

Morgontankar från "mitt i Norrbotten"

Igår kom det tunga beskedet för svensk fordonsindustri att Volvo Personvaganr varslar 1200 personer i Sverige. Det var tunga besked som många anställda och deras familjer fick, dessutom inför semestern. Jag känner verkligen sympati med dessa familjer och jag hoppas innerligt att de flesta av dom som varslas har kvar sitt medlemskap i facket och a-kassan. Annars väntar (kanske?) bara socilabidraget.

Regeringen har nu med näringsminstern Maud Olofsson ett stort ansvar att se till att alla de som varslas kan ställa om till nya jobb. Nu hade också kraftfulla arbetsmarknadsprogram som stöd vid omställningen varit mycket värdefullt och tryggt för många.

Under de två år som borgarregeringen suttit vid regeringsmakten har de konsekvent vänt verkstads - och fordonsindustrin ryggen. Hela industripolitiken har havererat och tunga industriföreträdare saknar nu helt förtroende för regeringens förmåga att regera!

De har vägrat lämna besked hur det blir med de framgångsrika fordonsprogrammen långsiktigt som vår s-regering startade upp. Dessa kom att innebära att man ytterligare stärkte investeringar i forskning- och utveckling, nya utbildningar och satsningar på infrastruktur. Politiksa satsningar som är extremt viktiga för att bibehålla och vidareutveckla konkurrenskraften hos våra svenska företag.

I vårens s-skuggbudget tog vi ett rejält handslag igen med bl a svensk fordonsindustri för att säkra jobbben och skynda på klimatomställningen (satsning på nya klimatsmarta motorer). Vi avsatte 500 miljoner kronor /år extra till nya fordonsforskningsprogram. Sådana satsningar vill vi fortsätta att göra, men i dialog med näringarna och akademierna.

Dessa satsningar hade också kunnat gynna och stärka den framgångsrika bilindustri vi har i Luleå, Gestamp HardTech. Tack och lov så har denna framgångrika industri i Luleå överlevt svåra förändringar och hård konkurrens på den globala marknaden, trots att de ligger långt från marknaden. Framgångskonceptet är hög kvalité på produkterna, god produktutveckling, kompetent personal och en framåtsyftande världsledande teknikutveckling i samspel med Luleå universitet.

Inga kommentarer: