måndag 17 december 2007

Varför är näringsministern så tyst? Måndagmorgon och jag förbereder mej för möte i näringsutskottet på förmiddagen. Näringsdepartementets statssekreterare Ola Alterå besöker oss för att klargöra vad näringsministern egentligen menar med att svenska regeringen kan tänka sig att sänka kravet på förnyelsebar energi fram till 2020. Det är ingenting vi i riksdagen har beslutat om? Så vad menar hon? Har hon utan att höra riksdagen ändrat riksdagens beslut i frågan? På eftermiddagen har vi i näringsutskottet våra debatter och kl 16 tar vi beslut i riksdagen.

Mina tankar idag glider över till människorna i Seskarö. Nedläggningen av ortens stora arbetsplats, sågverket, upprör och är förvånande. Hur har Setras ledningen tänkt? Varför lägger man ner ett sågverk som redovisar vinst? Gör man detta för att tillmötesgå en utförsäljningssugen borgerlig regeringen? Varför är näringsministern så tyst? Har hon helt abdikerat från regionalpolitiken och det ansvar regeringen har över sina statliga bolag. Jag ska försöka ställa frågan till henne i riksdagen idag på vår debatt om hon är där och om jag får möjlighet att delta.

Att gå in i arbetslöshet är inte enkelt, särskilt när man är äldre och inte har någon annan utbildning att falla tillbaka på. Att även tvingas att börja tänka på att flytta från orten, hem, familj och vänner är svårt. Ett chockartat beslut och en trist, kall och hård julklapp är levererad till ortens befolkning.

Inga kommentarer: