måndag 31 december 2007

Gott Nytt År?

Så har ytterligare ett år gått och i tidningar, tv och på radio hopar sig årskrönikorna i alla dess former och färger. Regeringens första hela år vid makten sammanfattas mest i form av skandaler, avhopp, pinsamheter och misslyckanden. Befogat för all del och en guldgruva att ösa ur för alla satirprogram och nyårsrevyer. Jag ser dock gärna att man istället fokuserar på politiken och alla de förändringar som nu ökar klyftorna mellan människor. Lockar långt ifrån till lika många skratt men en kall och skrämmande verklighet vi inte kan blunda ifrån.

Här är bara några av dom borgerligt sura nyårskaramellerna; Förmögenhetsskatten avskaffades samtidigt som sjukpenningen försämrades för dem som har det allra tuffast. En ny fastighetsskatt infördes där slott och koja beskattas lika. Förvärvsskatteavdraget steg två började gälla, vilket främst gynnar höginkomsttagare och det trots moderaternas löften om att satsa på låg- och medelinkomsttagarna Man spottar helt enkelt sjukskrivna, arbetslösa, föräldralediga och inte minst landets alla pensionärer änn en gång rakt i ansiktet!

Bensinskatten skulle sänkas. Den höjdes. Alla skulle få en tusenlapp mer i plånboken. Men för majoriteten åts den upp av höjda avgifter till fack, a-kassa och trafikförsäkring. Man skulle visst satsa på människor med låga och normala inkomster. Men istället går 70 procent av budgeten till den tredjedel som redan har det bäst. Sjukhusen skulle vara kvar i gemensam ägo och ingen skulle kunna köpa sig förbi köerna. Men istället så ändras lagen så att det bli tillåtet att privatisera sjukhus och öppna upp för gräddfiler i vården.

Ja. så här skulle man tyvärr kunna fortsätta länge, länge.. Men nu var det ju nyårsafton när alla ska vara glada, skåla och för ett ögonblick glömma alla måsten, tråkigheter och istället lägga krutet på att avge nyårslöften. Jag lovar, Sverige skulle tjäna på rättvisa!

Gott Nytt År önskar den gästbloggande pappan!

Pappaledig riksdagsledamot som även bloggar här på min vanliga hemsida, här i form av min pappablogg och här via mobil.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Av vilken anledning benämns den utökade beskattningen riktad mot vissa grupper som ett förvärvsavdrag.

Anonym sa...

Benämn företelsen vad det i verkligehten är " En strafskatt för arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer"

Fredrik Lundh Sammeli sa...

Hej Anonym och b.j!

Förvärvsavdraget benämns som det gör just för att det endast får göras när man jobbar. Även sk. Jobbavdrag i folkmun.

Men jag håller verkligen med, effekten blir en straffskatt för arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer men också föräldralediga, studenter och värnpliktiga.

Har Sverige råd med säkta skatter ska dom åtminstone vara rättvisa vilket man långt ifrån kan säga om detta! Tyvärr kommer nu den borgerliga regeringen med andra omgången förvärvsacdrag som öka klyftorna och orättvisona ytterligare i vårt land.

Unknown sa...

Du har ju gått i fällan när du acepterar aliansens namn på den extraskatten. De är ju ett taktiskt drag att kalla den för "Förvärvsavdrag". Tror Du att dom skulle få gehör för den om dom kallade det för vad det är?
Avsikten är ju att dom skall piska dom svaga grupperna.
Räkna ut totalsumman vad det blir >1000 x antalet som blir drabbade. Det blir astronomiska sifror som dom som har det besvärligast i samhället. Sen är frågan finns det arbete till alla som är arbetslösa?