torsdag 27 december 2007

Gomorron

Vaknade tidigt denna första morgon efter julfirandet. Var törstig på nyheter och längtade efter min havregrynsgröt med lingonsylt.

Att möta Lars Calmfors (proffessor i internationell ekonomi vid stockholms universitet) nuna så fort man slår på TV:n triggar igång mej igen över den förda regeringspolitken och den orättvisa politik som nu genomförs med försämringar i våra trygghetssystem. Calmfors varnar för den analkande lågkonjunkturen som väntar runt hörnet och som kan bli kraftig. Han pratar om stor risk för överhettning p g a de höga lönerna i årets avtalsrörelse och riksbankens passivitet att inte höja räntan.

Skulle man vara förvånad över Calmfors slutsatser? Knappast, jag har väntat på att han ska träda in igen som regeringens försvarare av deras förda skattesänkarpolitik. Han säger egentligen att det är fackets och löntagarnas fel att vi snart har en överhettad ekonomi och går mot en lågkonjunktur. För ett år sedan så var han regeringens talesman där han slog fast att man genom att sänka a-kassa skulle få fler människor i jobb. Arbetslösa var lata och levde på bidrag! Det är märkligt att denne man inte med ett ord kommenterar den orättvisa, ansvarslösa och gammalmodiga högerpolitk borgarregeringen för utan fortsätter och slår på facket och löntagarna.

Här är inlägget:

"Kraftig lågkonjunktur väntar

Calmfors luftade sina farhågor vid ett seminarium om "Sverige efter högkonjunkturen" i Visby på tisdagen.
Visserligen har staten stora överskott som kan användas för en expansiv politik. Men det finns ändå risk för överhettning pga de höga lönerna i årets avtalsrörelse, konstaterade han.
-Och vi vet att överhettning är fröet till starka lågkonjunkturer, sade han.
Calmfors riktade också kritik mot Riksbanken under seminariet.
-Den har varit ganska passiv och det är väldigt svårt att förstå varför den inte dämpade kraftigare när man på vårkanten såg vart avtalsrörelsen var på väg.
Han tycker också att banken i sina prognoser över vad som ska göras är väl återhållsam."




Inga kommentarer: