måndag 7 januari 2008

Regeringen lika bedräglig som smslåneföretagen?

Läste i DN att intresset för regeringens hyresgaranti är svagt, endast 40 personer mot det förväntade 20 000 har använt sig av stödet. Också klagar man på att AMS utbildningen ger hälften av alla som går utbildningen jobb. Det är defeniftvit bättre än regeringens nystartsjobb.

Men åter till Hyresgarantin, vad innebär den och varför är vi tveksamma? Hyresgarantins tanke är lovvärd. Att se till att unga människor tar sig in på bostadsmarknaden, vilket idag kan vara oerhört svårt då många bostadsägare kräver en fastanställning för att kunna få bostad.
Att alla ska kunna äga sin egen bostad, låter ju fint, för ofta är det i praktiken billigare att äga sin bostad än hyra. Och vi Socialdemokrater har inget emot att människor själv äger sina bostäder, eller får pengar över till annat.
Men i en del skeden av livet är det inte idelaiskt att äga en bostad, en del vill aldrig äga utan hyr hellere, och den moderatstyrda regeringen för sitt bästa för att sälja ut allmänyttiga bostadsföretag samtidigt som man kräver att människor som är arbetslösa ska flytta från dag 1 om de erbjuds jobb. Att då sitta på ett hus, och kanske måsta försöka hyra eller köpa en lägehet där jobbet finns gör det än svårare att vara flexibel. En orsak till att hyresbostäderna är viktiga.


Risken med Hyresgarantin som det idag är utformad är att människor med hjälp av staten skaffar sig skulder som man inte har råd med, eftersom de pengar som kommunerna via Hyresgrantin går in med till bostadsföretagen i sin tur krävs tillbaka av kommunen till den som inte klarar sina hyresskulder, vilket känns olustigt.
Lite gran som sms lån, lite gran som kissa i byxorna.

Hannah

Inga kommentarer: