tisdag 8 januari 2008

Det hållbara arbetlivet?

Antalet människor som blir sjuka på grund av stressrelaterade sjukdomar ökar, utbändhet, utmattningsdepression, eller utmattningssyndrom kärt barn har många namn.
Samtidigt lägger den moderatstyrda högerregeringen ned Arbetslivsinstitutet som bland annat arbetat med forskning kring vad som orsakar ohälsa i arbetslivet och minskar budgeten för arbetsmiljöverket som har till uppgift att följa upp hur arbetsplatserna sköter sitt arbetsgivareansvar när det gäller trygghet och säkerhet på arbetsplatsen.

Idag raporterar ekot att antalet skyddsombud på arbetsplatserna minskar kraftigt, på fem år har fler än var tionde skyddsombud försvunnit. År 2003 fanns det 253 skyddsombud per 10 000 anställda. Idag är de nere i 207. Ungefär hälften av dem är i 50-årsåldern och bara två av 100 är under 25.

Arbetslivet som ändock är en stor del av livet riskerar att försämras kraftigt. Vi behöver inom facket och politiken ha en ordentlig diskussion om framtidens arbete. Inte bara hur vi skapar dem, utan hur människor ska ha ett hållbart arbetsliv så de orkar ändå fram till pensionen.

Hannah

Inga kommentarer: