måndag 21 januari 2008

Kan film förbättra miljön?

Villaägarna och Energimyndigheterna har producerat en film för att ge råd och tips om hur man kan vara mer energieffektiv i sitt boende. Mycket possitivt tycker jag, hur vi ska uppnå energiomställning i vårt boende är en av våra stora utmaningar för framtiden. Och detta var de ämne jag valde att prata om när jag i sista sekunden fick hoppa in för Lars U Granberg på Socialdemokraterna i Piteås diskussionslunch.

Det behövs en politik som tar energiomställningen i bostäderna på allvar. Ett av de 25 miljömålen som Sverige har antagit handlar om att minska energiförbrukningen i bostäderna.
Minskningen bör vara 20 % till år 2020 och 50 % till år 2050 i förhållande till användningen 1995 säger miljömålet.

Riksdag och regering kan sätta upp hur många mål vi vill men vi måste också fatta politiska beslut som stödjer målen. Maud Oloffson från de "pratade i partiledardebatten om att vi måste skapa förutsättningar. Men när det kom till miljöarbetet handlade allt om individens ansvar och vad individen kan göra.

Självklart är det en bit. Men bara en. Vi behöver också större lösningar som tar ansvar för energiomställningen i bebyggd miljö och vi ska nå målet 2020. Villaägarna och Energimyndigheten är inne på rättväg som inser behovet av att arbeta med frågan. Men det måste till mer, mycket mer. Ett investeringsstöd som tar miljöhänsyn är en del av det som Socialdemokraterna vill göra för att fler bostäder som är klimat kloka.

Nuvarande regering gör ingenting, och med tanke på att deras statsminister i början av sin regeringstid tyckte att klimatfrågan var en icke fråga är det inget som förvånar. Men att Centern som ialla fall tidigare betecknat sig som en grön rörelse tiger still förvånar mig en aning.

Hannah Bergstedt

Inga kommentarer: