torsdag 12 mars 2009

Dagens frågestund i kammaren.

Varje torsdag är det frågestund i kammaren, dvs riksdagens ledamöter har då chans att ställa en direkt fråga till ansvarig minister och idag var det dags för statsminister Fredrik Reinfeldts tur att svara på frågor. En minut har man på sig att formulera sin fråga men man har ingen rätt att få en replik på hans svar.
Idag frågade jag ungefär såhär;
"Vilket ansvar tänker statsministern och den borgerliga regeringen ta för lärlingarna, som faktiskt riskerar att få sina yrkesdrömmar och livschanser raserade när dom sägs upp eller inte hittar arbetsplatser som kan hjälpa till att slutföra deras påbörjade utbildningar?"
Varför ställde jag den frågan då? Jo, av den enkla anledningen att många, många lärlingar och unga som önskar arbetspraktik riskerar att bli uppsagda eller inte hitta någon arbetsplats som kan ta emot dom. Visst blir det då konstigt när Fredrik Reinfeldt inte tycker att han och den borgerliga regeringen har ett ansvar för detta? Istället blir han närmast förnärmad och menar på att dom minsann infört försöksverksamheten med lärlingsutbildningar i gymnasieskolan.
Ja men hallå!!! Det duger inte!
Det går inte att vända lärlingarna ryggen och hoppas att någon annan tar ansvar när det blir bistra tider. Upp till bevis och kom med förslag på hur lärlingsplatserna, lärlingsutbildningen och praktikplatserna kan överleva även under lågkonjunktur!

Inga kommentarer: