fredag 26 december 2008

Kärnkraftens vara eller inte?

Stureplanscenterpartisterna använder nyhetstorkan under julhelgerna till att få igång diskussionen om kärnkraftens "vara eller inte vara"? Undrar på vilket av inneställena kring stureplan dom knäckte denna idé? (Kolla tiden! - Intressant tid för offentliggörande av pressmeddelande om kärnkraft, eller hur?)

"TT-Telegram den 26 december 2008, 04.49

Centerpartiet är fortsatt kluvet i kärnkraftsfrågan. Efter partiledaren Maud Olofssons kommentar om att "sluta tjafsa i kärnkraftsfrågan" vädrar nu centerpartister som vill ha mer kärnkraft morgonluft.

Johan Hedin, vice ordförande i Stureplanscentern i Stockholm, ska lägga ett förslag till partistämman i sommar om att tillåta en utbyggnad.- Jag tycker att det är dags att göra upp med det här kärnkraftsmotståndet som vi har haft i partiet och som jag och säkert många andra nya centerpartister tycker är ganska konstigt egentligen, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion. Hedin ser kärnkraftsfrågan som något av en psykologisk låsning som det är dags att göra upp med.

Riksdagsledamoten Jörgen Johansson anser däremot att det inte behövs någon ny inriktning. Han tror att det inte är aktuellt med några nya kärnkraftverk men att de nuvarande reaktorerna kan användas under sin tekniska och ekonomiska livslängd.

Fredrick Federley, också riksdagsledamot (c), anser däremot att centern bör lämna sitt nej till utbyggnad.- Jag tror att både basindustrin, elkonsumenterna och miljörörelsen behöver veta vad det är vi har att förvänta oss av en borgerlig regering efter 2010, och då är det oerhört viktigt att vara tydlig, säger han till Ekot."

Det ska bli verkligen intressant att följa centerns kärnkraftsdiskussioner framöver och jag väntar med spänning på de breda energisamtal som Maud Olofsson igen har utlovat att hon ska bjuda in till......

Inga kommentarer: