fredag 18 februari 2011

Ökade klyfort och fattigabarn, samhället hänger ihop Maria Larsson

Barnfattigdom har debatterats flitigt den senaste tiden, både i tidningar och i riksdagens kammare. Förra veckan debatterade vi kring barnfattigdom, hemlöshet och vräkta barn. Igår fanns två interpellationer om just barnfattigdom.


I så väl dagens debatt, som förra veckans interpellations debatt om barnfattigdom och vräkning
av barn kritiserar Maria Larsson oppositionen för att inte veta vad man vill, och att ta upp irrelevanta frågor som sämre a-kassa, sjukersättning, brist på bostäder och arbetsmarknads politik.

Vi Socialdemokrater ser att samhället hänger ihop, försämrar man förutsättningarna för föräldrarna så påverkar det barnen. Fler föräldrar som inte kan försörja sig själva leder till fler fattiga barn.

Regeringens sk arbetslinjen, med ökade skillnader mellan de som är i arbete och de som inte har jobb leder inte till fler i arbete.

Istället leder det till fler som inte klarar sig på sin inkomst och behöver försörjningstöd.
Helt eller delvis. En konsekvens av att regeringen för en aktiv politik för att öka skillnaderna mellan de som har och de som inte har.



Vi grälar ibland om vi verkligen kan prata om fattiga barn i Sverige, och om fattigdomen ökar. Det är helt enkelt att man mäter olika saker. Ute i övriga Europa använder man sig av relativ fattigdom som måttstock, helt enkelt för att man vet att det påverkar hur människor mår och deras chanser att utvecklas i förhållande till hur andra har det.


Men till syvende och sist, så spelar det ingen roll vilka siffror som är mest bekväma för oss beslutsfattare. Det som spelar roll är hur de barn som växer upp i fattiga familjer har det, den som inte kan gå på kalas för man kan inte köpa present, som aldrig haft en ledig sommar vecka med sin förälder, eller ens har skridskor till gympan. Deras situation blir inte lättare, eller ökar deras livschanser för att de finns folk som säger "tänk på barnen i Biafra."


Jag delar Maria Larssons uppfattning att möjligheten till egen försörjning är bästa vägen ur fattigdom. Poängen är jag inte tror att fler kommer i arbete för att man försämrar ersättningsnivåerna, drar undan arbetsmarknads åtgärder, tar bort utbildningsplatser och ger skattelättnader till de som redan har ett arbete. Ökade skillnader riskerar istället att bli till ärv fattigdom.


För att få försörjningstöd, helt eller delvis, krävs att du inte har andra tillgångar. Du kommer längre bort från samhället och får svårare och svårare att komma tillbaka.



Barn har ingen egen inkomst. Fattiga barn, har fattiga föräldrar.
Samhället hänger ihop Maria Larsson.

Därför är det ytterst relevant att prata om de ökade skillnaderna i landet när vi pratar barnfattigdom.


Piteå-tidningens artikelserie:
Samhället måste hänga ihop, Vi har inte råd , Dolda barnfattigdom ökar

DN

Martin Moberg, illusterar med en seriestripp, Ylva Johansson, Högberg kopplar ihop lokala KD krav med regeringens politik, Alliansfritt påpekar Reinfeldst kreativietet när det handlar om siffror.

Inga kommentarer: