onsdag 16 februari 2011

Hearing om elmarknaden i riksdagen!

Idag har vi socialdemokrater i riksdagen haft vår hearing om elmarknaden. I näringsutskottet så hade vi hoppats på att borgarna tillsammans med oss ville vara med och anordna detta, men dom tyckte inte att det var någon prioriterad fråga. Det tycker vi och ordnade denna hearing. Vi kan inte acceptera att elpriserna fortsätter att öka vare sig för privatkonsumenten eller för företagen/industrierna. Här kommer bara några av alla de förslag som vi tycker behöver göras.2011-02-16

S vill sätta ner fastighetsskatt för hushåll som energieffektiviserar

Idag håller Socialdemokraterna en elmarknadshearing med flera av elmarknadens aktörer. Anledningen är de skyhöga elräkningarna som många elkonsumenter fått de senaste månaderna. Nu kräver Socialdemokraterna åtgärder för att kapa elpristopparna. Bland annat föreslår S att sätta ner fastighetsavgiften för hushåll som energieffektiviserar.

-Svenska konsumenter betalar mer för sin el än resten av Europa. Så behöver det inte vara. Vi vill ha en klimatbonus, hushåll som investerar i energieffektiviseringar och sänker sin energiförbrukning ska inte behöva betala fastighetsavgift på tre år, föreslår Lars Johansson, socialdemokraternas näringspolitiske talesperson.- Trots föregående vintrars elprisrekord har regeringen inte vidtagit några åtgärder för att kapa elpristopparna inför denna vinter. Istället har Maud Olofsson nöjt sig med att tipsa utsatta hushåll om tjocksockor, treglasfönster och ylletröja. Tydligare blir inte bilden av regeringens passivitet. Nu är det hög tid att agera för att undvika ännu en vinter med nya prisrekord, säger Lars Johansson.Fler förslag som S föreslår för att kapa elpristoppar:• Inrätta Elpriskommission för att se över möjligheterna att pressa priserna på elmarknaden.• Se över prissättningen på elmarknaden: Idag pressar en mycket begränsad mängd importerad kolkraftsel upp det svenska elpriset. Undersök möjligheterna att kapa elpristopparna genom att dela upp elmarknaden i två marknader, med en bas- och en topplasttjänst. Detta utreddes redan 2006.• Tillsvidarepriset för elkonsumenterna bör avvecklas. För att föregå med gott exempel borde regeringen omedelbart ge Vattenfall i uppdrag att ta bort tillsvidarepriset.• Sätt fart på utbyggnaden av bland annat biokraftvärme och vindkraft: Höj målet till 30 TWh ny förnybar el till 2020. Då kan perioderna med dyr importerad kolkraftel förkortas. En större förnybar elproduktion gör att mer vatten blir kvar i magasinen och kan användas vid till exempel köldknäppar.• Energieffektivisera även lägenhetsbeståndet: Utvidga ROT-avdraget så att det också omfattar renoveringar av flerfamiljshus. Detta är viktigt inte minst i miljonprogramsområden där behoven är stora.

Inga kommentarer: