söndag 22 februari 2009

Krisen i kommunerna och landstingen förvärras

Nya prognoser från Sveriges kommuner och Landsting (SKL) presenterades för några dagar sedan. Det kommer att bli ännu tuffare och kärvare för kommuner och landsting att klara sina åtaganden och kvalitén i välfärden hotas rejält! För några veckor sedan ställde jag en skriftlig fråga till regeringen om de avser att vidta några åtgärder för att stärka den kommunala ekonomin?



Nu har jag fått ett inte-svar av Mats Odell som skriver att dom följer läget och att nya ekonomiska bedömningar av den ekonomiska utvecklingen kommer att presenteras i den ekonomiska vårpropositionen.



Ingenting skriver han om att kommuner/landsting ska tillföras resurser. För varje dag som går tvingas fler och fler kommuner och landsting att göra nya uppsägningar. Det är påfrestande för personal men framförallt för de som är i behov av vård, skola och omsorg. Det trista med regeringens politik och undfallenhet att agera är att det är lokal- och regionalpolitikerna som blir syndabockar när verksamheterna ska anspassas.



Vi har redan för längesedan lämnat besked att om vi suttit som regering så hade kommunsektorn fått 10 miljarder kronor under 2009 och 2010.

Inga kommentarer: