torsdag 12 februari 2009

Kommunerna behöver pengar NU!

Kommunerna behöver pengar NU! Om det finns ingen tvekan. Hela kommunsSverige rasar över regeringens handfallenhet att inte lämna besked till kommunerna hur det blir. Tina upp dom frysta statsbidragen och tillskjut omedelbart några miljarder för att motverka varslen inom kommunerna. Dessutom så är ofta kommunen med som medfinansiär i olika jobbskapande näringlivssatsningar. I de mindre kommunerna så är detta oftas enda möjligheten eftersom det inte finns någon blomstrande privat marknad som kan ta på sej sådana kostnader.

Jag har lämnat in en skriftlig fråga till finansminstern Borg om kommunernas svåra ekonomi!

Så här skriver jag;

Många av landets kommuner har en besvärlig ekonomisk situation till följd av frysta utbetalningar från skatteutjämningssystemet, hög arbetslöshet och ökande utgifter för socialbidrag.

Särskilt besvärlig är läget för småkommunerna på landsbygden med minskande befolkning. För att vända på flyttströmmen arbetar dessa kommuner därför på olika sätt för att skapa fler arbetstillfällen och använder skattepengar till att stimulera det lokala näringslivet. Man har byggt upp näringslivskontor och har även kommunala bolag som driver näringslivsutveckling. I mindre kommuner, exempelvis i Norrlands inland, är kommunens medverkan det enda alternativet, eftersom möjligheter till privat finansiering helt saknas.

Den försvagade kommunala ekonomin påverkar inte bara kvaliteten i välfärden, utan kan också få mer omfattande konsekvenser. Saknas det pengar att stödja den lokala utvecklingen riskerar man att hamna i en negativ spiral med fortsatt utflyttning, minskade skatteintäkter och sämre service till invånare och företagare. En sådan utveckling skulle långsamt dränera hela bygder på arbetskraft och tillväxt.

Avser finansministern vidta några åtgärder för att stärka ekonomin för kommunerna?

1 kommentar:

Anonym sa...

din egen kommun är totallt körd i botten och har varit socialdemokrat styrd sen begynnelsen... så sitt int i stockholm å klaga utan åk hem å gör något ta pengar från din okkerlön å satsa på hemkommunen titta på länken så ser ni vem som e duktig demokrat http://www.youtube.com/watch?v=ZxN0A6ss8CU