måndag 2 februari 2009

Bolivia och Paraguay

Äntligen har jag redigerat bilder som jag fotat under den resa till Bolivia och Paraguay som jag gjorde i början av året tillsammans med socialdemokratiska riksdagsledamöter. Det var "Kooperationen utan gränser" och deras kontor i Latinamerika som fixat och organiserat den fantastiska resan. Med på resan var deras handläggare Ania Janerud.


Bolivia och Paraguay är två av världens mest fattiga länder och har under mycket lång tid levt under diktaturer, förtryck och korrumption. Nu har båda länderna vänsterstyre och gör allt de kan för att demokratisera länderna, men vägen är lång. Vårt besök började i La Paz som är hvuvudstad i Bolivia och ligger på ca 4000 m ö h! La Paz är uppbyggd i en vulkankrater med centrum på botten av denna. Längs bergkanterna klättrar småhusen och ju högre upp man kommer ju fattigare är befolkningen.
Ursprungsbefolkningen har fått en starkare ställning än tidigare och Bolivias folkvalda president Evo Morales är indian. Här är bilder på olika indianska kvinnor som kom från Bolivas olika regioner för att visa och berätta åt oss om deras liv och kultur.


Skillanderna är stora både i landskapet och på den som är fattig och rik. Vi besökte en liten bergsby där familjerna bodde i lerbyggda hus, levde på grönsaksodlingar och var extremt fattiga.
Efter några dagar i Bolivia gick resan vidare till Paraguay som ligger mycket lägre i förhållande till havet och har ett betydligt varmare klimat. Människors välstånd var också betydligt högre än i Bolivia. Där besökte vi både bostadskooperativ och jordbrukskooperativ. Vi fick även träffa politiker i senaten och göra ett besök hos president Lugo i palatset i Asunción.


Starkaste minnet har jag från vårt besök i ett bostadsprojekt som drevs av Kooperationen utan gränser. Där levde ca 12 000 människor i svår misär och fattigdom direkt vid foten av ett jättesopberg. Området låg nära floden som ofta översvämmade. Familjerna levde på att sortera sopor och fick för det ca 16 kr/dag! Genom bostadsprojektet så fick de hjälp med konstruktion och material till att bygga sig bättre bostäder, fast jag hade önskat att området som sådant varit bättre. Här kommer lite bilder;Några bilder på barn i detta extremt fattiga område:

Vi besökte så många spännande ställen som med mycket små medel via exempelvis kooperationen utan gränser gör det dagliga livet drägligare för männsikor. Kooperationen utan gränser är gränslös, liksom solidariteten med världens befolkning är. I dessa länder blir det mycket tydligt vad solidaritet, demokrati, jämlikhet och frihet innebär. Jag hoppas nu att deras nya demokratier kan växa sig starkare och succesivt göra den vardagliga situationen för männsikorna bättre.Inga kommentarer: