måndag 6 april 2009

LO-Vanja och kommunernas ekonomi?

Att möta människor och diskutera om allt från både det lilla till det värdsligt stora är bland det bästa man kan göra som politiker. Det ger tillbaka så otroligt mycket att få lyssna in och dela sina tankar och idéer med andra. Idag har jag varit på två toppen-möten. Det första var ett cafémöte med ca 20 personer som ville diskutera och ställa frågor över en kopp kaffe och fika och på kvällskvisten har jag mött arbetarekommun. Naturligtvis var frågan om LO-Vanja uppe för diskussion.

Om det tycker man mycket och där var cafébesökarna inte enade. Själv så tycker jag att det är i första hand LO:s förbund och styrelse som måste ta den diskussionen. Det handlar om hennes förtroende gentemot medlemmarna. Dels borde man vänta och se vad den tillsatta utredningen säger. Det är ju faktisk fler som sitter i styrelsen bl a Göran Tunhammar (m-regionråd från skåne) och Urban Bäckström (svenskt näringliv) m fl och visst är det lite märkligt att fokus är enbart på Vanja? Visst har hon ett etiskt och moraliskt större krav på sej som arbetarrörelsens företrädare, men jag kan ändå inte låta bli att fundera varför "herrarna" i styrelsen nu helt försvunnit i mediadebatten? Men, är det något jag ogillar i allra högsta grad är det att dessa styrelseproffs sitter i alldeles för många styrelser? Jag är nöjd med att Vanja nu gallrar rejält i alla sina uppdrag, men vad gör herrarna i styrelsen? Jag bara undrar?

Den andra stora frågan som diskuterades var kommunens ekonomi. Kommunen måste spara flera miljoner till nästa år. Det innebär uppsägningar av vård och skolpersonal. Det är inte lätt när verksamheterna redan idag är slimmade. Nu handlar det om att kvalitén sänks rejält. Uppgivenheten känns mycket påtaglig hos de som är med på mötena. De förklarar hur det ser ut i deras verksamheter och hur de kommer att springa mer och måste lämna fler sysslor. Hur ska de orka med? De gamla kommer inte att få den vård de behöver. Så här ser det ut i nästan alla små inlandskommuner just nu. Akut kris och med prognoser från SKL att kommunerna i länet redan detta år kommer att förlora 450 jobb. Regeringen gör nada!

Jag berättar hur det skulle ha kunnat se ut om vi funnits i regeringsställning. För det första så hade vi inte sänkt skatterna med 85 miljarder som borgarna nu gjort under två år!

Vi hade istället under lågkonjunkturen satsat;

300 miljoner till kommunerna och landstinget i Norrbotten för att behålla välfärdsjobbare
600 nya utbildningsplatser i komvux och yrkesvux,
150 utbildningsvikariat
100 nya platser inom kvalificerad yrkesutbildning(KY)
500 nya platser inom arbetsmarknadsutbildningen.

Det här är bara några av alla de förslag som vi skulle ha velat göra för ett Rättvisare Sverige och Norrbotten som är värd all framgång som bara tänkas kan....

3 kommentarer:

Robin Enander sa...

Du har en poäng. Själv tycker jag att det bara finns en sak att säga.
http://ssuarvidsjaur.wordpress.com/2009/04/07/lagg-ner-hetsjakten-pa-lundby-wedin/

Fredrik Lundh sa...

Grymt så duktiga ni är i SSU Arvidsjaur!

Anonym sa...

Tak for de interessante oplysninger