Sitter nu framför datorn och försöker fila på mitt 1:a majtal som jag ska hålla i Kiruna imorgon. Men, mina tankar far iväg till den artikel som fanns i dagens DN - ekonomi, "Folk har fått mindre pengar här" och egentligen så är det sådant man bara vet genom sunt bondförnuft. Men visst är det bra att ha forskare som slår fast de resutltat som kommer fram.
Läs den här:
EKONOMI 2009-04-30
"Folk har fått mindre pengar här"
Krisen vidgar klyftan mellan fattig och rik. Det visar en ny studie som DN Ekonomi tagit del av. Samtidigt varnar forskare för att regeringens politik gör att gapet kommer att öka mer än under 90-talskrisen.
I spåren av den ekonomiska krisen har boende i socialt mer utsatta områden som Rinkeby i Stockholm, Angered i Göteborg och Rosengård i Malmö drabbats betydligt hårdare än boende i välbärgade områden. I dessa stadsdelar, pressade av hög arbetslöshet redan innan lågkonjunkturen, uppger fyra av tio att de fått sämre Ekonomi sedan finanskrisen slog till.
Motsvarande siffra för välbärgade Djursholm norr om Stockholm, Vellinge söder om Malmö och Örgryte i Göteborg är två av tio. Allt enligt en studie som banken Nordnet låtit göra, där Mika Burman Götz är privatekonom.
- Det är slående hur olika krisen slår mot fattiga och rika områden. Både vad det gäller hur krisen hittills påverkat och oron över att få behålla jobbet och bostaden fram-över. Studien visar tydligt att krisen göder klassklyftorna, säger hon.
Resultatet av undersökningen är trovärdigt. Det tycker Johan Fritzell, professor i sociologi vid Stockholms universitet och verksam vid Institutet för framtidsstudier:
- Har du det knapert redan sedan tidigare blir effekten av inkomstbortfall betydligt allvarligare, säger han.
Men den här krisen skiljer sig samtidigt från tidigare, påpekar Johan Fritzell, som forskat om hur 90-talskrisen slog mot olika grupper i samhället. Då ökade inte klyftorna, utan alla samhällsgrupper fick det sämre.
Nu går vi in i en djup lågkonjunktur där skillnaden mellan att ha ett jobb och att vara arbetslös är mer kännbar, menar Johan Fritzell. De med jobb har fått skattelättnader - skattelättnader som inte kommit dem utan jobb till del. Och de arbetslösa har dessutom fått sänkta ersättningsnivåer, påminner Johan Fritzell.
- Regeringen har byggt hela sin politik på att det sk a bli mer lönsamt att arbeta. Men samtidigt har de som står utan jobb fått det sämre, säger han.
Och Johan Fritzell är inte ensam om att befara ett mer tudelat Sverige. Regeringens politik kan komma att innebära större klyftor på sikt. Det tror Anders Björklund, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet:
- Eftersom fler arbetslösa kommer att stå utan a-kassa riskerar krisen att slå hårdare än tidigare, säger han.
På Rinkeby Kista stadsdelsförvaltning är man bekymrad över läget. I mars vände kostnaden för socialbidragen uppåt igen efter att tidigare ha sjunkit en längre tid.
- Många av dem som nu förlorar jobbet saknar a-kassa och kommer därför att tvingas gå på socialbidrag, säger Zahra Haghpanah, enhetschef för Stöd och rehabilitering.
Och i folkvimlet på Rinkeby torg träffar DN Ekonomi många som vittnar om tuffa tider. Kawa Yasin äger fotobutiken i centrum. Han tycker att krisen märks tydligt i området - för egen del i form av färre kunder. Nu är han orolig för att inte klara att betala butikshyran, berättar han.
-Folk har mindre pengar i dag. Det räcker bara till det nödvändiga och de unnar sig mindre saker, säger han.
DN har förgäves sökt flera ministrar i regeringen för en kommentar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar