söndag 10 februari 2008

Lissabonstrategin?

Söndag och jag sitter på Arlanda och väntar att planet till Bryssel ska lyfta. Där ska jag vara i till onsdag för att diskutera den s k Lissabonstrategin. Vi är tre ledamöter från näringsutskottet och tre ledamöter från arbetsmarknadsutskottet som tillsammans med regeringsföreträdare ska delta i diskussionerna.

Lissabonstrategin handlar egentligen om vilken inriktning EU ska ta i tillväxt och sysselsättningspolitiken inför framtiden. Vi ska behandla synen på arbetsmarknaden, företagandet, forskningen, utvecklingen m m

För mej som sosse är det viktigt att jobba för att det fortsatta arbetet med strategin ska utgå från synsättet att det är väl fungerande arbetsmarknader, utbildning, en aktiv välfärdspolitik och en progressiv miljöpolitik som på ett ömsesidigt sätt bidrar till tillväxt och nya arbetstillfällen. Det innebär att det fortsatta arbetet ska genomsyras av en social, en ekonomsik och miljömässig dimension. Det handlar bl a om att att framgångsrika insatser för tillväxt och sysselsättning ska utgå från en arbetlöshetsförsäkring med höga ersättningsnivåer kombinerat med en aktiv arbetsmarknadspolitik. Forskning och utveckling måste ligga mer nära företagen och forskningsresultaten måste kunna kommersialiseras snabbar än de görs idag.

Ja, det är några av frågorna vi ska diskutera. Dags för mej att stänga ner datorn och koppla av mobilen för snart lyfter planet till EU:s mekka Bryssel.

Inga kommentarer: