Igår besökte jag och mina kamrater Aitik koppargruvan i Gällivare. Aitik tillhör Bolidenkoncernen som har gruvbrytning på några ställen i hela Europa. Främst bryts guld,koppar, silver och zink. I Aitik har man, liksom inom andra gruvbolag (LKAB m fl), hittat mer mineralfyndigheter som är brytvärda. Boliden satsar nu ca 5,5 miljarder kr initialt för att utveckla detta. Sedan så blir det mer miljarder, var det slutar vet man inte idag. I Aitik så har man nu börjat bygga för denna utvidgning som sägs vara Sveriges största industriprojekt hittills genom tiderna (!). Första etappen ska vara klar 2009.
Det var intressant och givande att få beskrivningarna av IF Metalls ordf. Hans Ölvebo (vänster) och chefen Jan Rutkvist (höger). Här kommer bara några av många intressanta uppgifter i punktform;
I gruvjobbare genererar 7 andra arbetstillfällen i hela arbetskedjan.
Idag finns 400 anställda
Utvidgningen kommer att totalt ge 1200 jobb/år och under en 10 års perioden 12 000 jobb!
Viktigt att infrastrukturen fungerar. Den är "A och O"!
Bygger nu ett s k stickspår från Aitik till malmbanan för att effektivisera upp transporter, såväl in som uttransporter. Stickspåret är 3,5 km långt och kostar ca 120 miljoner kr. Det är ett projekt som Hans och Jan jobbat med under många år och som vår socialdemokratiska regering med Göran Persson backade upp. Utan s hade detta inte varit möjligt.
Produktionskapaciteten ska öka från ca 18 Mton (2000) till det dubbla 36 Mton (2015)!
En av de viktigaste frågorna för framtiden som de lyfter är tillgången på prisvärd energi. Det är något som vi i s ställer upp på. Basindustrin måste garanteras energi till konkurrenskraftiga priser.
Aitik är kända för sina stora truckar och kan liknas vid trevåningshus. Enbart hjulen är ca 2 m i diameter. Här intill är en bild på mej vid en av dessa truckars hjul.
Basindustrin växer igen så det knackar i Sverige och framförallt i Norrland. Här hos oss i norr så görs nu investeringar på ca 20 miljarer inom gruvnäringen (Aitik, Malmberget/Kiruna och Pajala)
inom loppet av några år. Många forskare har ju menat att basindustriernas tid är förbi, men verkligheten visar på annat!
Är det här begynnande tecken på att vi har en ny era av industrialisering?
2 kommentarer:
Hej Karin
Du måste ha missuppfattat antalet ny jobb i Aitik. Jag skulle tro att antalet nya arbetstillfällen är marginellt om det överhuvudtaget blir några nya arbetstillfällen.
Under utbyggnaden är det mest troligt att huvuddelaen av effekterna kommer andra regioner tillgodo. Så var fallet med LKAB.s investeringar.
Hej Bernt,
Det var den information vi fick vid vårt besök: 1200 jobbare/år behövs totalt för gruvan och själva bygget. Byggget är beräknat till 10 år så totalt blir det 12.000 jobbare/10 år. Men, visst, jag håller delvis med dej. De stora effekterna kanske syns mer i de regioner som byggjobbarna kommer ifrån, eftersom det blir jobbare som kommer att pendla. Samtidigt ska de leva också på något under veckorna de är och bygger m m. och den kringservicen ger väl jobb. Det är också fantastiskt att Malmfälten får visa upp allt annat bra som finns i bygden och kanske några väljer att flytta dit eller berättar till andra vilken bra kommmun det är att leva och bo i. Så visst kommer det mycket positivt ut från dessa enorma satsningar som nu görs i malmfälten.
Skicka en kommentar