torsdag 14 februari 2008

Behövs en social bostadspolitik?

För oss socialdemokrater är bostaden och bostadsmiljöerna en självklar del av välfärdspolitiken: Var du bor och hur du bor har betydelse för hela din livssituation och dina framtida livschanser.

I förrgår rapporterar Kronofogdemyndigheten att 66 barn har blivit vräkta sedan årsskiftet, att vara utan bostad får allvarliga konsekvenser för dessa barn. Tänk själv, ingen egen säng, få ägodelar, ingenstans att läsa läxan, rotlöshet och utsatthet.
För att hindra detta behövs en social bostadspolitik, och där har allmännyttan har viktig roll. Men idag går egennyttan före allmännyttan. Det gemensamma bostadsbeståndet säljs ut i allt snabbare tempo, kortsiktiga privata vinster går före möjligheten att föra en socialt ansvarstagande bostadspolitik. Anser bostadsministern att bostadspolitiken ska ta ett socialt ansvar?

I Hjällbo, har de allmännyttiga bostadsföretaget tillsammans med socialförvaltningen inrättat sk inkassopromenader, vilket lett till att antalet värkningar i dag är nere på ett minimum.
Regeringspartierna har tagit bort målet om en social bostadspolitik och bytt ut det mot ett mål om att de är konsumenternas efterfrågan som ska vara styrande.
Ingår människor med svåra ekonomiska situationer i dem som kan efterfråga en bostad i en borgerlig bostadsmarknad?

Detta var i huvudsak min fråga till Mats Odell under dagens frågestund i riksdagen. Jag är riktigt sagt förbannad, för den mannen svarar ALDRIG på frågan, inte vid förra tillfället jag ställde frågan och inte nu heller. Han pratar om helt andra saker och undviker med en åls halhet att beröra ämnet. Antingen är han A: Totalt ignorant. B: Ointelligent C: Okunnig.

Som vanligt kom han dragandes med "under Socialdemokraternas tid" och om att bygga fler bostäder och det sist nämnda håller jag med om, frågan är bara hur, och för vem? Sedan har bostadsbrist och vräkning inte så mycket med vartannat att göra, för att förhindra att barn blir bostadslösa behövs bl a en socialt ansvarstagande bostadspolitik. Den var inte perfekt under vår regeringstid, långt ifrån men vi hade det som en målsättning att arbeta efter.

För den som vill se och höra tipsar jag er att använda denna länk

Hannah

Inga kommentarer: