onsdag 28 december 2011

Motionera

Så här efter julhelgen, kan just motionerande vara en välbehövlig aktivitet. Julmaten, chokladen och saffransbullarna har en tendens att lägga sig som en fluffig volang runt midjan. Men en artikel i dagens NSD tar upp en annan sorts motionerande, i form av riksdagsmotioner. Varje höst har vi som är riksdagsledamöter möjlighet att skriva egna enskilda motioner. Det är ett, av många bra verktyg för en riksdagsledamot att uppmärksamma viktiga frågor. Ofta finns det en "hemma" karaktär på just dom motionerna, frågor som är viktiga för länet, hemkommunen eller personliga hjärtefrågor.

Det finns en hel rad med former av motioner; enskilda motioner som du skriver själv eller tillsammans med några andra riksdagsledamöter,, bänkmotioner (kommer från alla socialdemokratiska riksdagsledamöter från Norrbotten), skogslänsmotioner (kommer från alla socialdemokratiska riksdagsledamöter i skogslänen) och slutligen dom två stora och avgörande motionsformerna - kommittémotioner som behandlar frågor på varje utskottsområde (för min egen del - arbetsmarknadspolitiken) och partimotioner som behandlar och beskriver partiets politik och inriktning i stora, budgetpåverkande och övergripande frågor. Krasst är det så, att enskilda motioner har att förhålla sig till partimotioner och kommittémotioner.

En motion som jag särskilt vill lyfta fram, från oss socialdemokrater i Norrbotten är - Norrbotniabanan - den frågan har under väldigt, väldigt lång tid burits upp av ledamöter från Norrbotten. I dagsläget kan vi stolt konstatera att den finns med som en naturlig del i partiets politik och prioriteringar!

Inga kommentarer: