torsdag 5 maj 2011

De bidde haffsigt med strandskyddet. Också.

En sak är säker. Det är skillnad på lort och pannkaka. Ibland går det fort när regeringen ska fatta beslut. Ingen hänsyn tas till remissrundor och fort ska det gå. Som med sjukförsäkringen.
Och med hastverk blir resultatet lite si så där. Strandskyddslagen är ett annat exempel där det bidde lite si så där med resultatet.


Idagens NSD skriver man om att trots att regeringen hade som ambition att i glesbefolkade områden göra det lättare och i tät befolkade omården svårare har nu antalet avslag ökat markant när det handlar om strandnära bebyggelse.


Jag ställde idag frågan till Jan Björklund som var den som på dagens frågestund hade allmänpolitiskt ansvar.

Om han ansåg att regeringen misslyckats med sin nya lagstifning, vad man då tänker göra? eller om han kanske anser att länsstyrelserna hanterar frågan felaktigt.
Och även om Björklund sade sig inte kunna svara på frågan var han mycket tydlig med att ambitionen ÄR att det ska bli lättare att få bygga strand nära i exempelsvis Norrbotten.

Det är en viktigt fråga för kommunerna i frågan om att erbjuda attraktiva boende miljöer, samtidigt får man inte glömma att det är en viktig ideologisk fråga för oss Socialdemokrater att tillgången till vatten, med bad, fiske mm aldrig får bli en klassfråga.

Men visst är det väl rimligt att man hanterar frågan olika då landet ser så olika ut.
Det är skillnad mellan Stockholms skärgård och ex Arjeplog som har 8727 sjöar och vattendrag.
Och 3161 innevånare.

Björklund hade som sagt lite att komma med, därför skickar jag istället in en skriftlig fråga till Andreas Carlgren för att höra om han kan tänkas leverea ett kunnigare svar i hur regeringen tänker agera när inte heller denna lag, blev riktigt som man tänkt sig.
-Hannah

Inga kommentarer: