onsdag 3 november 2010

Danmark utvisar nordbor!

Jag är på Nordiska Rådets session här på Island just nu och debatten om att Danmark utvisar nordbor har just avslutats. Sakfrågan har behandlats i mitt utskott, Medborgar- och konsumentutskottet under en tid och utskottets har även inbjudit Danmarks integrationsminister för en diskussion. Hon vägrade komma och det är en mycket ovanlig i nordiskt sammanhang att en minister vägrar att komma till utskotten!
Utskottet är förutom ledamoten från Dansk Folkeparti, varit enig i att Danmarks hållning på inget sätt sammafaller med den långvariga politiskt arbete och önskan om ett fritt och öppet Norden. Som medborgare i Norden ska du kunna resa, arbeta, studera, bilda familj och leva fritt i vilket nordiskt land som du själv önskar. Men i Danmark har t.ex en gravid isländska utvisats.....
Vi arbetar mycket med att lösa upp gränshinder, men i dom här fallen tycks Danmark leva sitt egna isolerade liv och tillämpa en hållning som inte är förenligt varken med nordiska konventioner eller för den delen med EU-medborgarskapet.
Sverigedemokraterna har gjort ett rätt så tafflig inlägg om att Danmarks utvisningar av nordbor, på något sätt har att göra med svensk invandring- och integrationspolitik. Ja, jösses dom är som landsatta från yttre rymden med sina försök till politiska analyser!

Inga kommentarer: