fredag 19 november 2010

2 miljarder till Norrland och Norrbotten - Grattis!

Landat i Luleå efter en veckas jobb i riksdagen. Klockan är 23.30 och jag borde vara mer trött men har svårt att varva ner ikväll. Jag är oerhört lycklig, omtumlad och stolt över att vi lyckades till slut bli överens idag i Näringsutskottet. Det har varit några dagar med många diskussioner inom partierna och mellan oss partier i näringsutskottet.

Den stora frågan har handlat om Maud Olofsson vallöfte att avsätta 2 miljarder (!) kronor till småföretagande som vill utveckla sin verksamhet i Norrlands inland (stödområde A). Vi i socialdemokraterna har sedan i våras tillsammans med vänstern och miljöpartiet ett förslag om att avsätta 5 miljarder till samma ändamål men då för hela Sverige. Diskussionerna har gungat än hit och än dit mellan alla ledamöter. Ibland har frågan hamnat i ett avslag. Avslag därför att man inte gillade idén att bara Norrlands inlands småföretagare skulle kunna nyttja dessa pengar. Det fanns inte heller några förslag på hur miljarderna skulle handhas, dvs vilket bolag ? Skulle det avse vissa branschområden eller skulle det vara riktat till samtliga branscher? Och just detta var öppningen till överenskommelsen.

Vi har beslutat att avsätta 2 miljarder kronor till detta, men att själva bolagiseringen, handhavande och ev till riktade branscher fick gå tillbaka till näringsdepartementet. De återkommer ganska snart med kompletteringen till oss i näringsutskottet. Aldrig någonsin hade jag kunnat tro att vi skulle bli överens med borgarna om detta. Men politik är de omöjligas konst och politik är att vilja!

Nu är det dags för alla småföretagare, entreprenörer och andra som har goda idéer att damma av dessa och börja göra verkstad. Det går ju bättre och bättre för Norrbottens företagsutveckling, inte minst inom gruvnäringen och tjänstesektorn, och detta pengatillskott blir ett välbehövligt stöd och en rejäl skjuts framåt för tillväxten och fler jobb.

Inga kommentarer: