onsdag 28 mars 2012

Ungdomsarbetslösheten med Reinfeldts politik

Det har varit mycket debatter och diskussioner om huruvida ungdomasarbetslösheten är en synvilla eller hur verkligheten egentligen ser ut för unga på dagens arbetsmarknad. Den borgerliga regeringen har försökt med allmänt sänkta arbetsgivaravgifter till arbetsgivare, samtidigt som Arbetsförmedlingen haft aktivitetsförbund de första 90 dagarna för unga arbetssökande. Den borgerliga regeringen sänkte restaurangmomsen med 5,4 miljarder, utan att egentligen vet hur många nya jobb det eventuellt skulle ge. Den borgerliga regeringen säger sig satsa på utbildning, men i själva verket så skär dom ner anslagen till gymnasieskolan med hisnade 675 miljarder kronor. Omräknat i lärartjänster så innebär det en minskning i luleå kommun med 11 tjänster, Piteå med 6 tjänster och 3 stycken lärartjänster i Kiruna.
Jag kan inte se att den borgerliga politiken underlättar ett dugg för unga att få jobb, snarare tvärt om!
Nu gör DN dessutom en genomgång hur läget är i kommunerna och kan konstatera att i borgerligt styrda kommuner så öka ungdomsarbetslösheten mest.
Moderaternas allians bröder slåss för sänkta löner och därmed sämre levnadsvillkor för unga och nu sa ju Centerpartiet att sänkta löner skulle gälla för alla. Centerpartiet gjorde en snabb kalkyl och kom fram till att folk behöver ungefär en sänkning med 20 - 25 %.

Vi socialdemokrater har en annan politik för framtiden som innehåller fler och mer satsningar på t. ex gymnasieskolan med 675 miljoner kronor och 2,4 miljarder kronor de närmaste åren på lärare och rektorer.
Vi tar bort aktivitetsförbundet hos Arbetsförmedlingen för att vi vet att snabba insatser och bättre matchning ger resultat, vi satsar på utbildningvikariat för att klara generationsskiftet inom vård och omsorg, traineejobb, sommarjobb, Kunskapslyft och fler platser inom högskolan.
Det finns en annan väg för Norrbotten och Sverige, en väg mot full sysselsättning!

Inga kommentarer: