fredag 6 augusti 2010

Snacka om att regeringen försöker blanda bort korten om vad de vill med Vattenfall!

Det var ett tag sedan jag bloggade men känner nu ett stort behov att få skriva av mej och framförallt förtydliga vad vi vill med Vattenfall.

Turerna har ju minst sagt varit många sedan i söndags då Maud Olofsson presenterade sin idé med försäljning av Vattenfall. I DN:s debattartikel så skrivet hon att ”svenska staten ska avyttra en minoritetspost i Vattenfall AB”. Dvs, statens 100 % -ägande ska minskas!

Snabbast ut på banan var Folkpartiets energipolitiska talesman Carl B Hamilton som är ordförande i näringsutskottet. Han förkastade hela förslaget och vill allra helst att Vattenfall mest ska ägna sig åt kärnkraft. Några statliga subventioner till förnyelsebara energialternativ
ställer inte han upp på. Kd har också deklarerat att de vill sälja ut delar av Vattenfall, men de ska använda vinsten till att betala av på statskulden. Moderaterna hummar, som vanligt, och låter de mindre bråka på. Men vi vet – Moderaterna har vid flertalet tillfällen deklarerat att de inte vill att staten ska äga några bolag som verkar på en konkurrensutsatt marknad. Vilka statliga bolag gör inte det? Jo, samtliga!

Vad säger vi då? Jo, så här:

Vi tycker att Vattenfall ska vara kvar i statligt ägande! Vi har en röd-grön energiuppgörelse på detta http://http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2009/08/090322_overenskommelse_energipolitiken1.pdf

Vattenfall ger stora vinstutdelningar som finansierar vår gemensamma välfärd. Vinstutdelningen/år motsvarar ungefär samma som vi betalar ut i barnbidrag, dvs. 20 – 25 miljarder!

Vattenfall kommer att vara helt avgörande för hur vi klarar vår omställning till förnyelsebar energi. Och, i detta område är Norrbotten en liten guldgruva. Vi har naturresurserna som behövs, stort kunnande på området och ett universitet som ligger långt i framkanten.

Vattenfall är även den som är regulatorn för att behålla konkurrenskraftiga låga elpriser till vår energikrävande basindustri!

Självklart är det dallrigt i regeringspartierna och hur de ska komma överens om Vattenfall ska säljas, hur de gör detta och vad de ska använda vinsten till?

Jag kommer att fortsätta ställa frågorna till högeralliansens företrädare och kräva besked innan valdagen

Ska vattenfall privatiseras, helt eller delvis?
Ska elpriserna medvetet drivas upp?
Ska den gröna klimatsmarta energiomställningen tillåtas pressas tillbaka?


1 kommentar:

Anonym sa...

t's such a great site. fanciful, very intriguing!!!

-------

[url=http://oponymozgowe.pl]Opony[/url]
[url=http://pozycjonowanie.lagata.pl]Pozycjonowanie[/url]

[url=http://salonsnu.com.pl]opony[/url]