måndag 23 augusti 2010

Det känns inte ärligt?

Det känns inte ärligt?


Visst är det underligt på vilket sätt moderaterna ändrar sin retorik inför valen? Det är som om dom plötsligt över en natt kommer på att dom ska klä ut sig till sosse. Det känns inte ärligt att driva politik på detta sätt.

Dom är mycket väl medvetna att flertalet av svenska väljare vill att vårt land ska fortsätta och ha en bra välfärd som är till för alla. Flertalet väljare vill att sjukvård ska man få efter de behov man har, inte efter plånboken eller vilka privata sjukförsäkringar man haft råd att teckna. Flertalet väljare vill att skolan, oavsett om den är i offentlig ägo eller privat friskola, ska finansieras via skattsedeln och vara till för alla barn. Så pratar moderaterna nu inför valet med sossekläderna på.

Men faktum kvarstår att de sänkt skatter med 100 miljarder denna mandatperiod och tänker fortsätta med ytterligare sänkningar nästkommande mandatperiod. Vi har fler arbetslösa, fler som slagits ut ur sjukförsäkringen och försörjningsstöden växer lavinartat i 90 % av landets kommuner. Under åren har 24 0000 personer eller 48 000 händer försvunnit från vården. De borgerliga skattesänkningarna dränerar kommun och landstingens budget och allt mindre skatteintäkter kommer in för att användas till att betala vår gemensamma välfärd.

Nu senast i dagens DN – debatt så skriver de fyra borgerliga partiledarna hur de vill sänka skatten för pensionärerna ytterligare för att minska skillnaderna. Trots detta så är det bra att påminna sig själv och alla andra om att de fortfarande ser pensionen som bidrag, inte som vi tycker. En uppskjuten lön som ska beskattas på ett rättvist sätt, lika som alla andras skatter. Dessutom tycker borgarna att det ska vara klyftor mellan pensionärer och de som arbetar.

Vi har ett ödesval i höst. Att tro att man kan sänka skatterna med ytterligare flera miljarder kronor utan att det får konsekvenser för välfärden är en illusion och vem kommer att få betala? Vi vill något helt annat, nämligen ha en fortsatt gemensamt finansierad välfärd som är till för alla oavsett plånbokens storlek.


Även om de byter till sossekläder så är det bara yttre kosmetik. Deras borgerliga värderingar ligger djupt rotade där, enkelt uttryck, ”den som är rik ska ha mer, resten får skylla sig själv och ta det lilla som blir över”.

Inga kommentarer: