Tycker Hannah på sin blogg Det perfekta livet samlat ett par stycken klokhet kring denna öppningsdag i riksdagen, så jag gör det lätt för mig så här mitt i natten och säger bara - läs.
Trodde själv aldrig jag skulle säga det, men Kungen glänste i jämförelse med Reinfeldt idag som lät både uttråkad och ointresserad när han skulle leverera sin regeringsförklaring. Hans sista blev med andra ord hans sämsta och själv hoppas jag att detta blir det sista år jag gör som riksdagsledamot i opposition. Tror faktiskt det finns en mängd borgliga ledamöter som löser just den uppgiften betydligt bättre än jag, så varför inte byta?
Frågan på om Reinfeldt kan tänka sig fortsätta styra landet med stöd från Sverigedemokraterna fortsätter dock vara obesvarad. När han pressas kommer dessutom bara ren och skär dynga.
2 kommentarer:
I dag har riksdagen öppnats med pompa och ståt.
Statsministern har läst upp sin och Allianspartiernas regeringsdeklaration.
I den nämns integritet och övervakning inte med ett ord. Icke ett! Och detta dagen innan flera av riksdagens utskott skall börja behandlingen av FRA 2.0.
Jag tror att det börjar bli dags att påminna regeringen och riksdagen om att integritets- och övervakningsfrågorna inte går att sopa under mattan.
Justitieminister Beatrice Ask (M) talade just i EU-parlamentet och svarade på frågor om SWIFT-avtalet. SWIFT är det internationella clearingsystemet för banktransaktioner. Det är aktuellt just nu eftersom EU och USA håller på att förhandla fram ett avtal om hur mycket information om våra banktransaktioner som USA ska få tillgång till för att jaga terrorister och annat.
Förhandlingarna sker under stor sekretess, och vare sig EU-parlamentet eller de nationella parlamenten har någon särskild insyn i vad som händer. EU-parlamentarikerna Sophie in ‘t Veld (liberal, NL) och Jan Albrecht (grön, DE) ställde frågor och krävde öppenhet och transparens.
Beatrice Ask svarade ungefär att det är jätteviktigt för det svenska ordförandeskapet med transparens bla bla bla, men att när det gäller internationella förhandlingar är det sekretess som gäller. Gärna öppenhet, men först rejäl sekretess, typ.
Precis som med ACTA-förhandlingarna, för övrigt. ACTA är avtalet mellan EU och USA om att på olika sätt skärpa lagstiftningen när det gäller olika former av immaterialrättsintrång. Men på vilket sätt lagarna ska skärpas får varken lagstiftare eller medborgare veta förrän det är för sent. Så tycker både EU-kommissionen, ministerrådet och den svenska regeringen att det ska vara.
Medborgare och lagstiftare får hålla till godo med läckta dokument och det vi kan få reda på på omvägar. Erik Josefsson har till exempel hittat en titel på ett dokument: Anti-counterfeiting Trade Agreement ( ACTA) Chapter 2 -Criminal Provisions. Straffrättsliga saker som ingår i ACTA, alltså. Men själva dokumentet är såvitt jag förstår hemligt.
Både den svenska regeringen och Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström (S) brukar prata sig blåa i ansiktet om öppenhet så fort någon sträcker fram en mikrofon till dem. Men det är bara prat och ingen verkstad alls.
Men skam den som ger sig. Vi får fortsätta ligga på och tjata på alla sätt vi kan komma på. Den stundande tredjebehandlingen av telekompaketet är ett ytterligare tillfälle där vi måste kräva transparens.
Lagstiftning måste ske i offentlighetens ljus, inte i slutna förhandlingsrum. Vart är Europa på väg egentligen?
Skicka en kommentar