måndag 11 maj 2009

Sänkta löner för kommunanställda löser inte kommunernas problem

Måndag och ny vecka. Känner mej piggelin och glad. Sol, klarblå himmel, en kopp kaffe och en surrande humla ute på verandan. Våren är här. Planerar veckans aktiviteter som jag startar i Överkalix och är med på Kommunals arbetsplatsombudsutbildning. Har tänkt prata och puffa för att de går och röstar i valet till europaparlamentet.

Ett val som handlar om vi vill ha ett rött eller blått Europa? Valet som inte är en kunskapstest om EU utan handlar mest om värderingar och hur vår vardag ska se ut i framtiden. Ett val som kommer att handla om vi ska sätta människan före marknaden, eller som borgarna vill markanden alltid först! Ett val som handlar om att vi tar kampen för kollektivavtalen och den svenska modellen. Vi står för fler jobb, ett hållbart klimat och solidaritet.

Det är mina tankar nu, men vet att diskussionen om att Haparanda kommun vill sänka lönerna och arbetstiden för sina anställda för att klara nedragningar på ca 10 miljoner kommer att bli den stora frågan idag. Jag tror inte sänkta löner för kommunanställda löser problemet i kommmunerna. Köpkraften bli då lägre, liksom skatteintäkterna. Det är mer skatter från staten för de som tjänar mest som är lösningen och att fördela ut dessa till kommunsektorn. Därför hade det varit angeläget att kommunerna/landstingen redan nu detta år hade fått 5 miljarder extra att dela på för att minimera varsel och uppsägningar. I en tid när behoven inom äldreomsorgen växer känns det dessutom svårt att personal ska jobba mindre tid till lägre löner. Det kan bara innebära mer stress, jäkt och hets och en allt mer osund arbetsmiljö.

Läs artikel i dagens NSD vad nyvalda ordförande för kommunal Norrbotten, Tobias Baudin, tycker.

Inga kommentarer: