tisdag 12 maj 2009

Bättre fly än illa fäkta?

Igår sablades regeringens politik ner av deras egna finanspolitiska råd. Otillräckligt, oansvarigt och omodernt går nog det hela att sammanfatta. Vi snackar människoöden här och nu men än värre ett borgerligt utanförskap som bara växer och växer för varje dag. Idag lever ytterligare en kvarts miljon människor i det borgarna beskrev som utanförskap i valrörelsen 2006 och där många dessutom kommer att bli kvar med den politik som nu förs.

Regeringen gör själva bedömningen att 1 av 3 som nu hamnar utanför arbetsmarknanden inte kommer att komma tillbaka, även när konjunkturen en dag vänder. Detta är något som också utredarna på TCO lyfter i sin blogg, allt fler i ett verkligt "utanförskap".

En verklighet som politiken måste göra allt för att bryta. Det funkar inte bara med att hitta på ett nytt ord eller sätta skit som etikett som regeringen Reinfeldt verkar ha en förkärlek till. En bra början är att använda sakers rätta namn. Att inte försöka måla upp något som en satsning när det istället är ett passiv parerande. Kan bara hålla med Viktor att det är särskilt skönt att rådet så tydligt säger det vi själva försökt säga sedan Borg presenterade sin vårbudget. En ökad kostnad är inte samma sakt som en satsning.

” Det är missvisande att presentera expansionen i jobb- och utvecklingsgarantin
som en kraftfull aktiv satsning. Den är i stället en följd av att fler
långtidsarbetslösa behöver försörjningsstöd.”


Även om det inte är många i bloggosfären som gett sig ut till försvar för regeringens passiva och misslyckade hållning finns det ändå några lojala partibloggare som går till mothugg. Hellre ordning och reda än offentliga finanser i fritt fall skriver moderaten Kent Persson och verkar helt förtränga att man idag lånar pengar för att kunna fortsätta sänka skatterna.

Nä, kom igen nu och låt oss satsa våra resurser på det som är absolut viktigast, jobben först!

Andra som bloggar på samma tema hittar du här. Andra intressanta områden bloggas det också om för stunden - socialdemokraterna, val 2010 och europaparlamentsval. Bara 26 dagar kvar.

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

http://tankesmedjandumbo.blogspot.com/